Преподаватели и студенти от Медицински колеж на Тракийски университет извършиха безплатни прегледи на българите в Кукъс, Северна Албания

В първа благотворителна инициатива в Албания се включиха преподаватели и студенти от Медицинския колеж на Тракийския университет в Стара Загора. Това съобщи в пресклуба на БТА в Стара Загора директорът на Медицински колеж доц. Павлина Тенева. В рамките на два дни те извършиха първи по рода си безплатен скрининг сред българската общност в северната албанска община Кукъс. Медиците са провели изследвания на костната плътност, клинично-лабораторни изследвания с периферна кръв с бързи тестове за холестерол, пикочна киселина и кръвна захар, както и очни прегледи.

За нас беше изключително голямо удоволствие да се включим в тази инициатива на ректора на Тракийски университет проф. Добри Ярков и да включим и наши студенти, за да можем да бъдем полезни на българската общност в Албания“, посочи доц. Тенева. Тя обясни, че са правени изследвания и на деца за гръбначни изкривявания. През двата дни са прегледани близо 300 пациенти, на които са направени клинични изследвания, като толкова пациенти са преминали и през очен скрининг. 

Апаратурата за очните скрининги беше специално закарана до мястото на провеждане на изследванията от България, заяви заместник-директорът асистент Калоян Върляков, който е взел участие в инициативата в северния албански град Кукъс, център на едноименната община. „За мен важното беше, че нашите студенти показаха, че и извън университета продължават да прилагат това, което научават“, каза ас. Върляков. Според него най-големият урок, който е научен по време на инициативата е, че „трябва да правим добри дела, независимо от мястото“.

Много сме благодарни на това, което получихме като възможност. Хората, с които се сблъскахме, видяха нашата загриженост и отдадеността, която ние имахме към тях. Цялото преживяване беше много важно за развитието ни напред“, каза студентката в специалност „Медицински оптик“, Симона Митушева, която е взела участие в инициативата. 

Благотворителната инициатива се е провела по покана на посланика на Република България в Република Албания Н. Пр. Ивайло Киров. Голяма част от включилите се в изследванията живеят в отдалечени места на северноалбанската община в села, където няма лекар, обясниха от старозагорската алма матер. Оттам допълниха, че това няма да е последната инициатива, свързана с българската диаспора в различни държави.

Общият брой на хората, които се определят за българи в Албания е над 7000, сочат данните от последното преброяване в страната.

Павлина Дудева

кореспондент за Стара Загора на BТА