Бамбук на щастието – талисман на дома

Бамбук на щастието – талисман на дома

Истинското име на това растение е Драцена сандериана и всъщност не е родственик на бамбука. Заради символиката, която носи растението често се избира за талисман на дома.

Фън шуй препоръчва бамбука на щастието за оздравяване на климата в дома или офиса, за създаване на спокойствие и уравновесеност. Поради тази причина драцена сандериана често е предпочитана за подарък на любими хора.

Според специалистите по фън шуй бамбукът трябва да живее в прозрачен съд с вода и да бъде разположен в източната част на жилището, за да изпълнява пълноценно своята функция – да носи щастие в дома.

Грижи за драцена сандериана

Растението е много лесно за отглеждане дори от начинаещи цветари или от хора, които не разполагат с много свободно време. По отношение на местополжението бамбукът изисква топлина, обича светлината, но не и прякото слънчево греене. Лесно понася сухия въздух.

Може да се отглежда във ваза с вода, като водата трябва да се сменя на 10 дни и да се добавят разтворими подхранващи торове за драцени. Другият вариант е да се отглежда в саксия в обикновена почва за цветя с много добър дренаж.

Светлина

Осветлението трябва да е ярко до умерено, но без преки слънчеви лъчи, тъй като листата могат лесно да изгорят. При прекалено слабо осветление пък, растението губи декоративния си ефект. Най-добре се чувства в близост до западен или източен прозорец.

Температура

Стайният бамбук обича топлината. Оптималната температура за него е 18-25 градуса.

Поливане и влажност на въздуха

През лятото бамбукът на щастието се полива обилно, но се внимава да се не се задържа вода. През зимата водата се ограничава и се полива само когато почвата започне да изсъхва.

Въздухът трябва да е умерено влажен, но понася добре както сравнително ниската, така и високата влажност. През зимата не бива да се държи в близост до отоплителни уреди, а през лятото трябва да се пази от течение от климатика.

Подхранване

Почвата на бамбука трябва да е с рН 6.0-6.2. Желателно е да се подхранва редовно с торове за драцени и палми, богати на азот и фосфор.

Добре е да се пресажда на 2 години.

Размножаване

Размножаването на драцената става като се отреже връхната част и се потопи във вода, в която сме добавили късчета дървени въглища. След три месеца трябва да се появят корени и тогава можем да засадим растението самостоятелно. На мястото на отрязания връх ще израстнат нови стъбла.

Проблеми

Задържането на застояла вода в саксията може да доведе до поява на гъбички или загниване на корените. Поливането с много студена или твърде варовита вода също е вредно. Най-добре използвайте вода, престояла поне едно денонощие и осигурете добър дренаж.

Както бедната, така и прекалено наторената почва може да окажат негативно влияение на растежа на бамбука. При липса на хранителни вещества растението изсъхва и листата се деформират.

Символика:

Според боря на стръковете бамбукът носи различни послания:

2 стръка носят любов

3 стръка носят щастие

5, 6 или 7 стръка са за здраве

8 стръка носят богатство

9 стръка са за късмет, успех

21 стръка носят благополучие на цялото семейство.

Не купувайте и не подарявайте бамбук с четири стръка, тъй като се смята, че това не е на хубаво.