По целия свят 2 юли се отбелязва като Ден на НЛО или Ден на уфолога – любопитно

По целия свят 2 юли се отбелязва като Ден на НЛО или Ден на уфолога. Празникът е посветен на онези, които изучават явленията, нямащи логическо обяснение, и обектите, на които се приписва извънземен произход. Терминът „уфология“ произлиза от абревиатурата UFO / Unidentified Flying Object/, в превод на български език – НЛО /неидентифициран летящ обект/.
Изборът на датата е свързан с предположението, че в края на юни или началото на юли 1947 година в пустинята близо до град Розуел, САЩ, паднал странен обект. Много хора са убедени, че там се е разбила летяща чиния с извънземни.
По-късно спецслужбите на САЩ засекретили всички материали по този случай, затова е трудно да се потвърди или опровергае хипотезата за падналата летяща чиния. Събитието обаче получило широк обществен отзвук и именно Розуелският инцидент поставил началото на уфологията. Хората по света се разделили на два лагера: такива, които вярват в съществуването на извънземен разум и такива, които се съмняват в това.
Голяма част от учените не признават уфологията за наука. В много страни по света съществуват мощни организации и центрове за изследвания, в които работят авторитетни учени. Условно уфолозите се разделят на два лагера: такива, които търсят доказателства за извънземно присъствие на нашата планета и такива, които търсят обяснение на различни загадъчни явления, опитвайки се да разширят границите на съвременната наука.
Въпреки липсата на категорични доказателства за падането на НЛО, в Розуел всяка година в началото на юли се провежда празник, на който се събират над 200 хиляди души. По същото време се организира фестивал, в рамките на който се провеждат семинари, специални изложби и „парад на извънземните“.