Операта на Стара Загора – музикалното сърце на града – има днес 99-ти рожден ден

И днес светлина извира от Операта на Стара Загора – първата извънстолична опера, най-голямата на Балканския полуостров, в единствената у нас  сграда, строена специално за Опера! Тя е придобивка не само за нас, българите, а и за Европа, за общата ни култура без граници.

През 1897 година в Стара Загора се създава музикалното дружество „Кавал“ с мъжки, женски и смесен хор, солисти и инструменталисти-любители. Няколко концерта на дружество „Кавал“, в които се представят откъси от опери, предшестват първото оперно представление в града.

На 1 юли 1925 година е премиерата на операта „Гергана“ от Маестро Атанасов. Само няколко години след създаването на оперния театър в София,  това събитие поставя началото на Старозагорската опера. На 22 март 1928 година тя се обявява като Южнобългарска районна опера. От март 1933 година продължава дейността си със собствено ръководство. Първи неин директор е Димитър Христов. На 14 май 1934 година Операта е наречена Старозагорска общинска опера.  През 1946 година  държавата, която до този момент частично е подпомагала дейността й, оценявайки приноса в нашата култура, изцяло поема нейната издръжка.

През 1971 г. е построена новата модерна сграда – първата сграда в България, строена специално за опера. През 1967 година в Стара Загора се провежда първият музикален фестивал – Декемврийски музикални дни. С откриването на новата страда той прераства във Фестивал на оперното и балетно изкуство.

През 1991 сградата на Операта в Стара Загора е унищожена от пожар. Изпепелени са безценни декори, сценични костюми и оборудване. Въпреки тежките условия, в които е поставена оперната трупа, тя не престава да твори и да радва публиката в различни салони в града. След дълги години на събиране на средства за възстановяване на сградата, включително чрез дарителски сметки от родолюбиви граждани, най-после с изключителното финансово съдействие на Община Стара Загора, ремонтът приключва и на 5 октомври 2010 г. (Празникът на град Стара Загора), с премиерата на операта „Кармен“ от Жорж Бизе – отново се отварят вратите на най-красивата оперна сграда в България.

Днес Държавна опера Стара Загора е театър с богат репертоар, в който се играят оперни, оперетни, балетни и детски спектакли, а оркестърът периодично изнася симфонични концерти. Операта е желан гост на сцените на други общини в България. Гостува с изключителен успех и на международни сцени – както в Европа, така и в Америка.

Всеки, който е бил в залата на Операта, усеща прекрасната енергия, която се е събрала, която се движи невидимо… Сградата на Операта е дом модерен, просторен, истински скъпоценен камък в културната  палитра на България в началото на 21 век. Тук се докосваме до спомените, чуваме гласовете от миналото, тук се раждат и осъществят много мечти. Операта – модерен дом за модерни хора, които имат смелостта да вървят напред, устремено напред по пътя на изкуството. Колкото и да е трудно, колкото и да боли… Така радостта от всеки успех е още по-голяма. Така удовлетворението и насладата са по-пълни и чисти.

Старозагорци са хора, които не престанаха да преследват мечтата си и не я оставиха да отлети – да въздигнат след пожара своята Операта. Те са хора, влюбени в традициите и изкуството. Стара Загора е необикновен град, който само през последните години има нови Музей, Галерия, Библиотека – памет, съхранена в камък, в книга, в ноти и в платно…

Стара Загора е уникален град, в който както казва поетът „Невидими се скитат вредом музи…”.

Домът на музите – Операта на Стара Загора – ни приема благосклонно и отваря врати за всяко свое представление. Рожденият ден на Операта ни е Ден за радост, за благодарност и почит! За мечти и надежди, които артисти и публика, всички заедно превръщат в реалност!

Уляна Кьосева