Замъкът Учхисар е забележителна скална крепост, разположена в Кападокия, Турция

Замъкът Учхисар е забележителна скална крепост, разположена в Кападокия, Турция. Издълбан в голяма скална формация, той предлага зашеметяваща панорамна гледка към околния пейзаж.

Uçhisar първоначално е документиран в хроника от 14-ти век, приписвана на Азиз ибн Ардасир, но обитаването на региона вероятно предхожда това, вероятно се връща назад до 2000 г. пр.н.е., по време на хетската епоха.

През цялата история тя е служила като жизнена крепост по време на конфликти, осигуряваща защита за жителите. Въпреки че са естествена формация, хората издълбават домове в скалистите му стени, приспособявайки се към адаптирайки се към заобикалящата ги среда.

Днес замъкът Учхисар, с богатата си история, датираща от древни времена, стои като напомняне за устойчивостта и трайното наследство на региона.

Учхисар се намира на най-високата точка в Кападокия, на пътя Невшехир-Гореме, само на 5 километра от Гореме. На върха на замъка Учисар се открива великолепна панорамна гледка към околностите на връх Ерчиес.

Много стаи, издълбани в скалата, са свързани помежду си със стълби, тунели и проходи. На входовете на стаите има врати от воденичен камък, точно като тези в подземните селища, използвани за контрол на достъпа до тези места. За съжаление не е възможно да стигнете до всички стаи зареди ерозията. Повечето от помещенията, разположени в северната част на замъка, днес се използват като къщички за гълъби. Земеделските стопани са използвали тези пещерни къщички, за да събират торби от гълъби, което е отличен естествен тор за овощните градини и лозята.

Има и много други гълъбни къщи в долината на гълъбите (Guvercinlik Vadisi на турски), които свързват Учхисар с Гореме. Повечето от тези пещерни жилища са боядисани в бяло, за да привлекат птиците.

Приказните комини на запад, изток и север от Учисар са били издълбани и използвани като гробове през римския период.