Безплатен скрининг на българите в Албания направиха представители на Медицински колеж при Тракийски университет

Преподаватели и студенти от Медицинския колеж на Тракийския университет- Стара Загора, извършиха първи по рода си безплатен скрининг сред българската общност в Албания. Това се случи   точно в деня, когато официално се огласи новината, че проведеното миналата година преброяване в страната на орлите сочи повече от 7000 граждани, които са посочили, че са българи.

Благотворителната инициатива се провежда по покана на посланика, Негово Превъзходителство Ивайло Киров.

Само в първия ден, на обявените безплатни прегледи, се явиха 130 човека. С мобилна оптика и апаратура на Университета, в живописното градче Кукъс се прави очен скрининг, изследва се костна плътност, правиха се бързи тестове за холестерол, пикочна киселина и кръвна захар.

Проявата бе открита от кмета Алберт Халилай, посланик Киров, доц. Павлина Тенева и ас.Калоян Върляков в качеството им съответно на директор и заместник на Медицински колеж на Тракийския университет. С много всеотдайност се включиха студентките Елена Христова, Селиме Шериф, Виктория Илова и Симона Митушева. Посланик Киров изрази своята голяма благодарност към ръководството на Тракийски Университет, вярвайки че уникалната мобилна оптика може да послужи за нови изследвания на хората от високопланинските села.

В неделя скринингът продължи, защото записалите се са двойно повече от първия ден.