Домът на Мерилин Монро е обявен за исторически паметник на културата

Бившият дом на Мерелин Монро е безопасен от разрушаване в обозримо бъдеще след изслушване, в което Комисията за културно наследство на Лос Анджелис гласува да обяви имота , който беше настроен да бъде разрушен от новите му собственици – за исторически паметник на културата.

Комисията гласува единодушно в четвъртък да определи дома на Монро, намиращ се на 12305 W. 5th Helena Drive, исторически имот, като комисарите отбелязват, че въпреки че Монро е живяла в имота само няколко месеца, това е единственият дом, който холивудската икона е купувала сама. Това е и домът, в който тя трагично загива на 36-годишна възраст през 1962 г.

В Лос Анджелис определянето като историко-културен паметник „прави не гарантира, че имотът не може да бъде разрушен“, според града, но позволява на Комисията да отложи разрушаването за 180 дни, докато се определят други възможности за запазване.

Следващата стъпка в запазването на собствеността е преглед на номинацията от Комитета по планиране и използване на Лос Анджелис и след това от Градския съвет на Лос Анджелис.

Определянето на дома като историческо място също не изключва идеята, че домът може в един момент да бъде преместен на по-централно място – такова, което е по-лесно видимо от обществеността от текущия квартал, в който се намира. Преместването обаче би било дълъг и скъп процес и остава неясно дали домът ще може да бъде преместен.

Имотът беше изправен пред възможността да бъде унищожен след Министерството на строителството and Safety издаде разрешение за разрушаване на настоящия си собственик, Glory of the Snow Trust на 5 септември.

Дни след издаването му, срещата на Градския съвет на Лос Анджелис единодушно гласува за временно спиране на споменатото разрешително на фона на обществено недоволство.

Glory of the Snow LLC закупи дома през 2017 г. за 7,25 милиона долара , според The Real Deal, преди тръст със същото име да го купи за $8,35 милиона през юли 2023 г. След по-малко от два месеца обаче те подадоха заявление за разрушаването му.

Службата за исторически ресурси на Лос Анджелис извърши различни оценки през седмиците след издаването на разрешението да се препоръча жилището на Монро в испански стил да бъде постоянно защитено и определено като историческо място.

Бившият дом на Мерилин Монро временно е спасен от разрушаване след издаване на разрешителни миналата седмица

Скот Фортнър, историк, колекционер и домакин на All Things Marilyn Podcast, изигра ключова роля в спасяването на къщата като част от Monroe Preservation Group, която според него е „работила неуморно в продължение на месеци, изследвайки и документирайки историята на бившияти последен дом на Мерилин Монро.“

Групата е открила историческо значение в къщата доста преди блондинката мандат на бомба. „Нашите усилия и изследвания, които бяха споделени с днешния решаващ орган, заключиха, че известният исторически архитект от Лос Анджелис Харбин Хънтър не само е живял в дома, но също така много вероятно го е проектирал.“ Доказателството се крие в известните плочки на входната врата на къщата, които гласят „Cursum Perficio“, мотото на семейството на ловците, което се превежда като „Ще устоя“.

Добавя Fortner, „Нашата група, която се състои от авторите April VeVea , Гари Витако-Роблес и Елиза Джордан, филмовият продуцент и режисьор Реми Гангароса и историците Кели Льокроа и аз сме развълнувани да участваме в процеса, за да може домът на Мерилин да бъде препоръчан за определяне на исторически културен паметник от Комисията за културно наследство на Лос Анджелис днес.”

Монро закупи 2624 кв. ft. hacienda за $77 500, малко след като се раздели с бившия си съпруг, драматурга Артър Милър, през февруари 1962 г.

Къщата с мазилка е построена през 1929 г. и разполага с четири спални, три бани, тавани с греди, затревен двор, градини, плувен басейн и много други. 

Презентация, представена преди гласуването, обяснява как за краткото си време, прекарано там, Монро е похарчила приблизително $51 000 за освежаване и обновяване на дома. Когато се коригира спрямо инфлацията, това излиза на повече от $500 000.

В интервю за Life Magazine малко преди смъртта си, Мерилин описва имота – по-специално апартамент, прикрепен към нейния гараж – като „място за всички мои приятели, които са в някаква беда“. Тогава актрисата се замисли: „Може би те ще искат да живеят тук, където няма да бъдат притеснявани, докато нещата не се оправят за тях“.

Малко след това домашно турне актрисата почина в къщата в август 1962 г.

Тя е открита от нейната икономка Юнис Мъри, след като забеляза, че светлината в спалнята на Монро свети в ранните часове на сутринта. Токсикологичният доклад на съдебния лекар официално посочва причината за смъртта й като остро отравяне с барбитурат, тъй като според съобщенията тя е погълнала смъртоносно количество нембутал, който често се използва за лечение на тревожност, и успокоително, наречено хлоралхидрат. Смъртта й беше обявена за свръхдоза и „вероятно самоубийство“.

Източник: people.com