Какво трябва да знае един млад мъж – любопитно

Какво трябва да знае един млад мъж:

 1. Трябва да знае как да плува поне един километър, да се гмурка достойно и да не се паникьосва под вода. Трябва също така да може да съживява удавници.
 2. Трябва да може да шофира автомобил и не трябва да е напълно безпомощен, когато колата се развали. Трябва да знае как да смени гума.
 3. Трябва да знае как да почисти, зареди и стреля с пистолет или пушка.
 4. Що се отнася до самозащита, мъжът определено трябва да може да се грижи за себе си в бой. Не е нужно да учи джудо – старомодния бокс ще свърши работа.
 5. Трябва да знае основите на къмпинга, как да запали огън, как да сече дърва, как да извади пепел от окото си, как да се справи с прерязана вена, как да се лекува сам за обикновени болести.
 6. Също така трябва да може да се грижи за другите хора в извънредни ситуации, да прилага първа помощ, да настрои счупена кост, да съживи пияница и да се справи с припаднали, да приложи правилния еметик или антидот при случай на отравяне.
 7. Трябва да може да се храни сам, да готви, не само защото един ден може да се наложи, но и защото готвенето е едно от изящните изкуства и източник на безкрайно удоволствие.
 8. Трябва да може да прави бъркани яйца, да вари кафе, да пече пържоли, да прави салата, да реже пиле и ако няма какво, поне да може да приготви ястие като лучена супа.
 9. Трябва да знае как да използва четки за боядисване, трион, чук и други базови инструменти.
 10. Също така трябва да има красив и изящен почерк.
 11. Трябва да играе добре поне една улична игра. Човек, който не може да хвърли и хване топка, изглежда абсурдно.
 12. Велосипедът е старомодна работа, но всеки млад мъж трябва да знае как да кара такъв.
 13. Също така трябва да може да плава достатъчно добре с лодка и да управлява кану.
 14. Риболовът е специалност, като шаха.
 15. Ходенето е важен, но пренебрегван спорт.
 16. Трябва да знае много за животните и как да се грижи за тях.
 17. Трябва да знае как да язди кон. Трябва да научи как да остане в седлото с удоволствие за себе си и минимум досада за коня си.
 18. Трябва да се научи да танцува.
 19. Трябва да знае да играе поне една игра на карти.
 20. Трябва да знае как да дава бакшиш естествено, справедливо, без страх и без укор.
 21. По въпроса за алкохола, трябва да научи своята мярка и да се придържа към нея; трябва да знае за различните видове напитки и кои напитки предизвикват хаос в него, когато се смесват.
 22. По въпроса за секса, природата ясно ни е предназначила да правим много грешки в надеждата, че някои от тях ще бъдат продуктивни.
 23. Трябва да знае основите на хазарта. Но хазартът може да бъде поставен на същото равнище като пиенето – колкото по-малко има нужда от него, толкова по-добре.
 24. Върхът на постиженията е да разбира от музика. Няма причина млад мъж, който не е глух, да не се научи да свири на музикален инструмент достатъчно добре, за да бъде удоволствие за него и за другите.
 25. Всеки цивилизован човек трябва да знае как да чете. Способността да се чете, или по-скоро навикът да се чете е много рядък дори сред интелигентните хора и трябва да се учи и поддържа, за да не загуби своят чар.
 26. Той трябва да владее поне един чужд език. Човек, който знае само един език е като сляп с едното око.
 27. Той трябва да знае как да пътува добре, ефективно, без да се оплаква.
 28. Младият човек трябва да може да се изразява ясно пред група непознати, без срам, объркване или патетично обръщане като “Т’ъй си е!” или “Ъъъъ…”
 29. Той трябва да може да стане да предложи тост, да представи непознат, да изрази гражданска позиция, да прекъсне политик и да изрази незасрамена мисъл.
 30. Всеки мъж трябва да владее основните инструменти на писмения език и да може да изразява прости неща на хартия с ясни думи.
 31. Преди да навърши двадесет и две, той трябва да е направил нещо, защото е искал, независимо дали другите са искали той да го направи.
 32. Той не трябва да се бори за наследство, освен ако не му е необходимо или е само дете.
 33. Въпреки че този млад човек може да е необичаен, той не трябва да изглежда така. Не е ли основната амбиция на родителя за детето му то да бъде различно от другите, но все пак да успее да изглежда почти като тях?

Това  е извадка от статия от вестник от 1930г. Авторът описва уменията,  способностите, постиженията и извънучилищните професионални умения,  които всеки мъж трябва да притежава, за да стане самостоятелен и  цялостен човек, подготвен за живота, и по-късно, за брак и отглеждане на собствени деца. Обучението започва от много ранна възраст.