Д-р Ленко Михов: Нови лекарства за резистентна хипертония дават шанс за лечение на пациенти с високо кръвно

Овладяването на така наречената резистентна хипертония – високо артериално налягане, което не се повлиява от традиционните медикаменти, продължава да бъде сериозен проблем не само в България, но и в целия свят. Това обаче може напълно да се промени от следващата година, когато се очаква Европейският съюз да завърши окончателно проучванията върху нов клас медикаменти, които вече са разрешени за употреба в САЩ от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA).

Новите медикаменти бяха представени по време на годишния Европейски конгрес по хипертензиология, който се проведе от 30 май до 3 юни в Берлин. Участие в него взе специалистът по кардиология и вътрешни болести от Болница „Тракия“ д-р Ленко Михов.

В момента учените работят върху 12 лекарствени молекули, които са в различен стадий на изпитване. Едно от тях вече е разрешено за употреба в САЩ, очаква се от 2025 година то да бъде разрешено и в Европа“, посочи д-р Михов. Обещаващи показатели дава и второ лекарство от същия клас.

В кардиологичната практика не са влизали нови медикаменти от около 10 години и появата на тези нови лекарства се очакват с интерес от кардиологичната лекарска общност. „Това са медикаменти, които се въвеждат като допълнително средство за повлияване на хипертонията, без да се спират изписаните лекарства. Обичайно пациентите с резистентна хипертония пият по няколко хапчета. Новите медикаменти могат да заменят медикамент, към който конкретният пациент има непоносимост или да се добавят към вече приеманите лекарства, за да се постигне контрол на хипертонията.

Първата група от новите лекарствени форми повлиява основната система в човешкия организъм, която отговаря за регулирането на артериалното кръвно налягане и за метаболизма на вода и електролити в организма – т. нар. ренин ангиотензин-алдостеронова система (RAAS). Вторият вид лекарства са насочени към други видове рецептори и механизми, които също вземат участие в контрола и регулацията на артериалното кръвно налягане.

Сега кардиолозите в Болница „Тракия“ прилагат всички известни в света методи за овладяване на високото артериално налягане, като в най-трудните случаи лекарите извършват и т.нар. ренална денервация, чрез която се деактивират нервните окончания, стимулиращи бъбречните и неврогенните механизми. В резултат на това се намалява кръвното налягане.

Очаква се новите лекарствени форми да решат в голяма степен случаите на резистентна хипертония, която персистира дори след ренална денервация.

На конгреса в Берлин съобщават още, че навлиза технология за производството на различни активни вещества и хормони в организма, свързани с въздействие върху РНК репликацията.

Създаден е медикамент в напреднала фаза на проучване, който се инжектира подкожно веднъж на 6 месеца и най-вероятно също ще бъде допълнително средство за поддържане на пациенти с труден контрол на артериалното кръвно налягане“, посочи д-р Михов.

Известно е, че колкото по-високо е обичайното кръвно налягане, толкова по-голям е рискът от настъпване на инцидент – инсулт или инфаркт, бъбречна недостатъчност, припомня д-р Ленко Михов.

Не става дума за моментното кръвно налягане, което може да се вдигне, когато човек е под напрежение, ядоса се или извършва прекомерна физическа активност. Нормалното кръвно налягане, което възрастен човек поддържа обичайно, трябва да бъде с горна граница между 110 и 130, като долната трябва да бъде под 85“.

Д-р Михов напомня, че ниското кръвно налягане също може да бъде опасно, особено при възрастните хора. Когато кръвното налягане при възрастен човек е ниско, мозъчната циркулация страда поради естествени процеси на стареене на съдовете.

Едно младо момиче може да живее с 90/60 кръвно налягане, но при него мозъчната авторегулация е съвършена, тя все още не е компрометирана. При възрастните хора възможностите на тази мозъчно-съдова авторегулация е изчерпала своите компенсаторни възможности. Затова един възрастен човек по-трудно понася жегите и когато стойностите на артериалното налягане станат ниски, той изпитва дискомфорт, световъртеж и слабост. Тогава лекарите изписват подходящото лечение“, казва д-р Михов.

Разпространено е схващането, че кръвоносните съдове се разширяват от горещината и затова артериалното налягане спада. Всъщност се разширяват кожните съдове – капилярите, но те не са определящи в стойностите на кръвното налягане. Причината е друга. Когато се дехидратира организмът през лятото, всички медикаменти за регулиране на високо кръвно действат много по-силно и кръвното пада повече.

Винаги съветвам пациентите, ако кръвното им е под тези граници, да намалят дозата на лекарството наполовина, но да не го спират. Ако пак продължава да е ниско, тогава вече може да се спрат един или няколко медикамента, но е за предпочитане това да стане след консултация с лекар. Ако няма такава възможност, при спиране на лекарство – кръвното трябва да се измерва поне два-три пъти през деня, за да не се допусне рязко покачване и да се появи риск от инцидент – инсулт или инфаркт“, съветва д-р Михов.

Приемът на лекарства за регулиране на артериалното кръвно налягане не отменя здравословната диета, която трябва да спазва по принцип всеки един хипертоник – по-лека храна, с по-малко или почти никаква сол, добра физическа активност, но без екстремни натоварвания, без прекаляване с кафе, кофеинови или енергийни напитки. „Някои пациенти, след като започнат да приемат лекарства за регулиране на кръвното налягане, смятат, че хапчетата ще компенсират неговото ниво и започват „да живеят на макс“, което е неправилно. Вълшебни хапчета няма“.

Тютюнопушенето остава враг номер едно на сърцето, независимо дали пушачите употребяват традиционни тютюневи цигари, устройства за нагряване или така наречените вейп електронни цигари, които ползват различни по химичен състав течности.

Преди време четирите основни рискови фактора, атакуващи сърцето се класираха така – на първо място дислипидемия (високи нива на лошия LDL холестерол), тютюнопушене, фамилна обремененост и захарен диабет. Днес има данни, че в краткосрочен план тютюнопушенето излиза на първо място като рисков фактор за сърдечно-съдовата система. Вейповете са не по-малко вредни от традиционните цигари, тъй като в химическия състав на течностите има много неизвестни. Нагряващите устройства спестяват донякъде катраните, което е важно за пациентите с хронична белодробна болест, но по отношение на сърдечно-съдовата система няма разлика с традиционните цигари.

В големите жеги през Кардиологично отделение на Болница „Тракия“ са преминали няколко сравнително млади мъже с инфаркт на миокарда. „Възможно е причините да се търсят в тези резки температурни колебания, в преминаването от горещи зони в силно климатизирани помещения, но при всички тях имаше и други рискови фактори, които по-скоро са били решаващи“, смята д-р Михов. Единият мъж, на 43 години, е тренирал усилено във фитнес зала, като е употребявал хранителни добавки. Другият пациент е бил на 45 години и е бил страстен пушач.

Затова балансираният начин на живот е особено важен в летните горещини.

Стоян Стратиев