Парк Бедечка отново e с галерия на открито

Дървопластики на четирима творци ще съживят зелената ивица на булевард „Иван Вазов“ в Стара Загора откъм южната част на парк „Бедечка“. Общественият съвет за архитектура, изкуство и култура при Община Стара Загора даде зелена светлина на старозагорския творец Станил Попов, който застана зад провокативната инициатива „Дървопластика/симпозиум/диалози“. Тя идва от Творческия колектив „На улицата“ и е част от поредицата събития „Изкуство НА ЗЕЛЕНО“. Подкрепена е от най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум. Симпозиумът стана ударна част и от Бедечка феста с кауза „На зелено“, събрал хиляди с идеята за съживяване на южната част на парк „Бедечка“ в Стара Загора.

Симпозиумът премина в теренна работа пред очите на старозагорци в рамките на четири дни, в които се появиха и четири монументални скулптури. Авторите Георги Великов, Илия Владимиров, Петко Недялков и Боян Александров работиха в пространството до самата река Бедечка. Мястото е ключово, защото е до два от важните пешеходни мостове на реката. Целта на проекта беше и образователна – да се запознаят преминаващите със самия артистичен процес. За децата пък беше измайсторена импровизирана люлка от дърво.

През това време мостовете на реката бяха боядисани от многонационална доброволческа бригада – в цветовете на създаденото в миналогодишното издание на феста графити пано на Николай Петров G L O W. Така, симбиозата между плейскмейк и лендарт активира още едно място в занемарения парк. Сега скулптурите ще преминат към булевард „Вазов“, за да се активира и още една локация в южната част на парка.

Амбицията на Бедечка феста е именно да създава и позиционира изкуство в суровия пейзаж на популярния със своите граждански борби парк – като преди година арт групата „Дупини“ остави природощадящи ленд арт намеси на още една паркова локация, т.нар. Тайна поляна край Бедечка. Затова и сега бяха ползвани естествени материали, отново с идеята за галерия на открито.

„В композициите си ползвам един и същ повтарящ се елемент, наподобяващ човешкия геном, ДНК спирала, която се завърта и расте на височина. Спиралата на живота“. Това споделя Петко Недялков за своята „Фигура”. Георги Великов пък се включи с „Пространства” – конструктивна творба, изградена от три рамки. Символ на граници, врати, мярка, взаимно преплитащи се пространства.

Илия Владимиров споделя за своята „Синергия”: „В творчеството си търся баланс между реда и хаоса… В творбата „Синергия” съм опитал да съчетая изчистена геометрия с пластични елементи, които да контрастират, създавайки усещане за движение в привидно спокойната атмосфера.“

„Поток“ на Боян Александров е проектирана за конкретния пленер, като идеята се свързва с реката и мостовете на Бедечка. Творбата изобразява риби в движение и е символична препратка към живителната сила на природата, семейството и християнството, която е акцентирана и в самото заглавие.

Скулптурите получиха своята премиера със специално активиращо събитие с чаша специално брандирано за феста розе в артистичната атмосфера на околните паркови работилници от феста НА ЗЕЛЕНО.

Програмата на старозагорския творчески колектив „Изкуство НА ЗЕЛЕНО“ търси съчетания на природа и изкуство и на няколко пъти в последните месеци облагородява района на Бедечка с нарочни почиствания или обследва другите старозагорски лесопаркове. Важна помощ се оказа и поставянето на специален подиум на Тайната поляна, като паркова мебел за събития – дело на урбанистичната група |Не|Формално. Още преди години тази група на практика рестартира Тайната поляна като специално място в парка – с анкета сред старозагорци и последвала доброволческа инициатива за почистване и създаване на паркова мебел.

Чрез облагородяването на парка и създаването на публично изкуство на открито организаторите засилват интереса към мястото и създават условия за последващи активности в парка от страна на различни местни общности и граждани. Само ден след откриването на изложбата скулптурите станаха естествен декор на работилница за фолклорни танци в рамките на феста. И съм момента продължават фотосесиите.

Проект „Изкуство НА ЗЕЛЕНО“ се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Първан СИМЕОНОВ