Изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев:“Всяка изложба на старозагорския художник Ботьо Ботев разкрива духа на времето и е реално негов духовен автопортрет“

 На 26 юни 2024г. в западния салон на Художествена галерия Стара Загора се откри живописната изложба „Диалози“ на художника Ботьо Ботев (1954-2012). Това е не само реверанс към него и изкуството му послучай 70-годишнината от рождението му, но и възможност на десетки негови ученици, колеги, роднини, приятели, почитатели на изобразителното изкуство, общественици, дейци и творци на художествената култура да заявят своята благодарност и признателност към един възхитителен човек и творец.

За да бъде залата още по-шик и изискана, екипът на галерията е извършил много удачни трансформации и така експозицията е още по-завладяваща. Още при влизането ни посреща голям банер с портрета на Ботьо Ботев – такъв, какъвто го познаваме и помним – харизматичен, с добри очи и подкупваща усмивка.

Събитието, на което присъстваха повече от 100 човека откри с благодарност и вълнение директорът на галерията д-р Катя Тинева-Гюрковска.

Сърдечно сме благодарни на семейството на Ботьо Ботев, което ни подкрепяше през цялото време при създаването на изложбата, каза д-р Гюрковска.- Искахме да покажем не толкова ретроспекция за него, колкото да подберем някои ключови произведения, които да покажат основните насоки, в които се е развивал. Зная, че много от тук присъстващите са го познавали лично. Други, могат да се разпознаят в неговите творби. Всяко негово произведение е толкова специфично, че можем да открием неговия личен почерк. Вероятно всички сте обърнали внимание на едно от ключовите му произведения, което съдържа вселена от историята на цивилизацията, велики личности, обикновени хора“.

Тя помоли дългогодишния директор на Художествената галерия, изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев да представи изложбата и човека Ботьо Ботев, с когото не само са другарували, но и познава в дълбочина творчеството му.

„Както усетихте 2-3 минути не можеше да се запази тишина от десетките посетители, които са дошли с готовност да попаднат в света на Ботьо,- каза професорът. – За нашето поколение той е и си остава носителя на духа на времето, в което ние бяхме младежи. Всяка негова изложба от 5 или от 50 картини е реално духовен автопортрет на Ботьо. В творбите му намираме онези емоции, вдъхновения и страсти, които формираха хората, които през 60-те, 70-те, 80-те години на ХХ век бяха толкова важни. В различни фрагменти от платната ще намерите духа на нашето време, като се започне от утринната цигара с кафето и се премине през делниците и празниците… За някои може би е странно, но нашето поколение се нарича „Бийтълс“. В „бръмбарите“ намирахме символ на онова, в което вселената на младостта носеше със себе си. А това е вселената на Ботьо. Само в тази изложба има някъде около 5 работи, в които няма как да не разпознаете „Бийтълс“. И за още едно нещо си говорехме, но така и не му стигна времето да осъществи – „Жълтата подводница“. Всеки знае асоциация за какво е тя.

Има още нещо, което по много странен начин събира неговия дух. В Пето основно училище, той прекара години от своята младост и зрелост сред учениците си, които обичаше. В Пето направи 4-те стенописа. Този от 1995-а година, наречен „Приказен свят“, героите, които са маркирани много странно, но убедително пресъздават Айнщайн, Чарли Чаплин, Моцарт, „Бийтълс“ като Тримата мускетари, плюс Д’Артанян. А горе в десния ъгъл има групов портрет, сред който е самият Ботьо. И едно хлапе, разгънало лист, на който пише „Нарисуваха децата от „Шести „Ж“ клас“ с художествен ръководител Ботьо Ботев“ . (“Хлапето“ – вече пораснало, присъства на отриването на изложбата, заедно с другите от груповия портрет). Това за мене е особено важно по отношение поне на две неща. Едното е умението на Ботев да вкарва различни фигури, пространства, случки, драми и щастие от различни периоди в своеобразен калейдоскоп. Като тази със земята, на която той много държеше, като че ли това е не само неговият свят, а и света, който посвещава на децата. Той е водил своите ученици винаги в една посока – магията на изкуството.

Ако сте се срещали с хора, които са били негови ученици след 20-25 години, веднага ще усетите респекта към един човек, който много ги е обичал и им е показвал, че изкуството е чувство, мъдрост и път към красотата, каза проф. Добрев.

Тази изложба събира точно такива фрагменти от творчеството на Ботьо Ботев. Той завършва Великотърновския университет през 1982 г. Само две години по-късно прави изложба, които всички старозагорци прегърнаха. По този начин заяви себе си:Аз съм тук! Започна неговото активно участие. И което е още по-странно, две години по-късно стана носител на престижната награда „Стара Загора“. Това означава, че не само ние, пристрастните към Ботьо, когото обичаме, неговите приятели, които винаги го прегръщаме, го оценяваме. Той беше мълчалив човек, който наистина носеше неизречения дух на нашето поколение. Непрекъснато се опитваше да търси връзка с нашето мислене като коректив. Невидимо и неусетно, той ни е водил за ръка към онова, което той и нашето поколение обича.

Неизменно семейството му присъства много често в творбите му от най-малката дъщеричка до онези, които бяха обкръжението му.

Онова, което ни събира всички първо е човекът Ботьо. Затова го обичахме. Той е човекът, който мълчаливо умееше да говори с нас, който изразяваше част от нашите мисли и пристрастия, който без да прегърне някой се усещаше, че е в прегръдките му…Т.е. физически продължава да е с нас. Затова сме всички събрани тук: ние, които добре го познавахме, онези, които откриват друга фигура в историята на Стара Загора и най-малките, пред които Ботьо вдигна завесата към света на изкуството.

На много от присъстващите тук, очите са навлажняват, просто защото много ни липсва. Но хубавото, красивото, вечното в изкуството е, че докато съществуват картините им, те не си отиват.

На добър час на изложбата!“- каза в заключение проф.д-р Марин Добрев.

„Когато започнахме да популяризираме като предстояща изложбата с творби на старозагорския художник Ботьо Ботев в социалните мрежи и медиите, много мои колеги и приятели, срещайки ме, веднага започваха разговор за това и се оказа, че голяма част от тях са негови ученици“. Това сподели при откриването на експозицията зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. „Днес тези ученици на Ботьо Ботев са инженери, архитекти, проектанти, художници и най-вече хора, на които той е повлиял с любовта и напътствията си! Когато говорят за него, те са изключително усмихнати. И това е истинската, правдива и искрена оценка – любовта на хората в отговор на това, което творецът им е дал“.

От името на семейството дъщерята на художника арх. Доротея Ботева-Костова благодари на присъстващите за уважението и обичта, с които даряват нейния баща, а на екипа на Художествената галерия за вниманието, старанието и творческия подход при подреждане на изложбата по възможно най-добрия начин.

„Всеки, който се е докоснал до баща ми и го е познавал, знае колко светъл, чист, добър и вълшебен човек беше той! С бащина обич съпровождаше по пътя и своите ученици, падаха и ставаха заедно и съм убедена, че, виждайки в какви достойни хора сте се превърнали сега, той е щастлив, че е успял“, сподели през сълзи Доротея Ботева.

 Изложбата от 40 творби съдържа живопис и рисунки и може да бъде разгледана до 21 юли 2024 г.

Моля, намерете време и посетете „Диалози“! Ще изпитате удоволствие, радост и вълнение от досега до истинско голямо изкуство .

Росица Ранчева