Възпитаничка на II ОУ „П. Р. Славейков“ – Стара Загора с постижения в областта на изобразителното изкуство и на българския език

За шестокласничката Екатерина Кристиан Слав учебната година бе изпълнена с разнообразни извънучилищни изяви и отличия.

Ученичката завоюва I място в категория „Рисунка“в VII Национален конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“,  организиран от II ОУ „П.Р.Славейков“. Със своята рисунка на тема„Моята България – завещана и бъдеща”момичето печели признанието на жури от художници в конкурса, включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците. Със своя талант за рисуване и усет към красотата и хармонията Екатерина се нарежда сред талантливите участници от цяла България и е достоен продължител  на традициите на училището в организирания конкурс.На 31.05.2024 г. на официална церемония по награждаване Екатерина получи своята грамота и предметна награда от  Надежда Чакърова – заместник-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности” в Община Стара Загора и сподели пред многобройната, че обича да рисува от малка.

В областния кръг на Националното състезание „Лаборатория за изкуство“, чийто домакин беII ОУ , ученичката постигна с максимален брой 70 точки.

В първите дни на юни в морския град Бургас се състоя финалният етап от националното състезание, на който младата художничка  премери умения с ученици от цяла България. Екатерина Слав бе удостоена с I място с 94/100 точки, присъдени ѝ от компетентно жури за теоретични знания и рисунка на тема ,,Открития и откриватели‘‘.

Екатерина Слав проявява завидни езикови умения и в състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература“, което ежегодно се организира от сдружение „Десет книги“ и е подкрепено от МОН. Сред стотиците участници от цяла България тя е сред финалистите, които получиха грамота и медал за отлично представяне.

Шестокласничката се откроява и като радетел на родното слово в кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките “Написаното остава. Пиши правилно!”. Наред с още седем съученици Екатерина Слав е удостоена с първо място  в организираните  по случай 24 май диктовки, като тази година кампанията се отличи със своята мащабност- участието на 225 училища от 134 населени места.

По повод 24 май директорът на II ОУ „П. Р. Славейков“, госпожа Милена Желязкова, удостои Екатерина Слав с грамота за значими постижения и принос в  утвърждаване авторитета на училището през учебната 2023/2024 година.