Национален Парк-музей  „Шипка – Бузлуджа“ чества 60 години от създаването си

През 1964 г. Национален парк-музей „Шипка“ и Национален парк „Бузлуджа“ са обединени в исторически и архитектурен резерват – Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

На 27 юни от 18.30 часа музеят ще отбележи 60 години от своето създаване с голям концерт в залата на Нарочно читалище „Искра – 1860“, гр.Казанлък. Директор на националния парк-музей, след 2 години временно изпълняващ длъжността и след спечелване на конкурса за позицията през март 2018 г., е д-р Чавдар Ангелов.

Национален парк-музей „Шипка“

Някогашното бойно поле в Балкана е превърнато в музей на открито – Национален парк-музей “Шипка”.

Той е създаден през октомври 1956 г. и обхваща района на историческите места, свързани с отбраната на Шипченския проход по време на Руско-турската война от 1877/78 г. Представлява комплекс от паметници, възстановки на позиции, батареи и землянки.

Първите паметници са руски и са построени през 1878-1881 г. Българските паметници на бойното шипченско поле са на 3-та и 5-а опълченски дружини (1910 г.) и Паметникът на свободата на вр. Свети Никола (днес вр. Шипка), открит през 1934 г.

Всяка година на 3 март и през месец август на връх Шипка се събират хиляди българи, за да почетат паметта на загиналите герои и да отбележат победата, която роди свободата на България.

Национален парк „Бузлуджа“

Връх Бузлуджа (1441 м) се намира в Шипченско-Тревненския дял на Средна Стара планина, на 15 км северно от гр. Казанлък и на 12 км източно от Шипченския проход.

От 1942 г. официалното име на върха е Хаджи Димитър, но в народната памет той остава под името Бузлуджа. Три исторически събития превръщат южния му склон в Национален парк „Бузлуджа“ през 1959 г. с Разпореждане № 274 на Министерския съвет, а през 1961 г. са издигнати три паметника.

На 30 юли 1868 г. в подножието на върха се е водил последния бой между четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турския башибозук и редовната турска войска. Днес на лобното място на Хаджи Димитър се издига паметник на легендарния войвода, а зад нея е изградена стена от 28 каменни блока с имената на всички негови четници и родните им места. В основите й са положени костите на загиналите. Паметникът е дело на скулптора Любен Димитров и арх. Петко Цветков.

Малко по-нагоре, сред буковата гора, на мястото, където на 2 август 1891 г. се е състоял Учредителния конгрес на БСДП, се издига барелеф от бял камък. Паметникът е изработен от скулпторите Димитър Даскалов, Георги Георгиев, Иван Кесяков и архитектите Калин Бояджиев и Борис Ненков.

По тясна планинска пътека надолу се стига до третия паметник, посветен на трима загинали партизани от Габровско-Севлиевския отряд. Автори на монумента са скулпторите Стела Райнова, Иван Иванов и арх. Иван Татаров.

И трите паметника са изработени от бял врачански камък, добит от каменоломните край гр. Мездра. Тържествено са открити на 2 август 1961 г.

Източник: НПМ „Шипка – Бузлуджа“