Световно признатият баритон КИРИЛ МАНОЛОВ гостува в „Тоска” на Античния форум „Августа Траяна”

На 27 юни 2024 г. в спектакъла на операта „Тоска” от Джакомо Пучини на сцената на Античнния форум „Августа Траяна” в ролята на Барон Скарпия гостува световно признатият български баритон Кирил Манолов. В ролята на Тоска зрителите ще видят сопраното Русалина Мочукова, италианският тенор Емануеле Д‘Агуанно ще бъде Каварадоси. Участват още Александър Марулев /Анджелоти/, Ивайло Йовчев /Сполета/, Иван Кабамитов /Клисар/, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет, хор, оркестър на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. Спектакъла ще дирижира румънският диригент Кристиан Санду.

Кирил Манолов дълго се готви за своя дебют в ролята на Скарпия. Талантливият артист, който има в репертоара си почти всички пучиниеви партии за баритон, смята, че за да се посегне към ролите на Скарпия от операта „Тоска” на Пучини и Риголето от едноименната опера на Верди, се изисква артистична и вокална зрялост. Имал е през годините много предложения да изпее тези роли, но ги е отказвал, когато е бил съвсем млад. Ролята на Скарпия подготвя в рамките на няколко години, като търпеливо и детайлно вниква в образа и в сложната партитура. Оставя я да „отлежава” и през 2020 година дебютира на пловдивска сцена. Сега, когато му предстои да се представи отново в ролята на Скарпия пред старозагорската публика, отделя необходимото време, за да подготви своя барон Скарпия. Споделя, че много е мислил върху идеята как неговият герой да стане малко по-симпатичен на публиката и е сигурен, че не е невъзможно…

Кирил Манолов и неговите незабравими спомени от Оперна Стара Загора

Големият български баритон прави първите си професионални стъпки на оперната сцена в Стара Загора:

– Още като студент участва в продукцията на Учебния театър на Националната музикална академия на операта „Дон Жуан“ от Моцарт и изпълнява ролята на самия Дон Жуан. Постановката е представена в София, гостува и в Стара Загора – тогава спектаклите на Операта се играят на сцената на Драматичния театър „Гео Милев”.

– През 2002 година Кирил Манолов прави своя вълнуващ дебют в ролята на Граф Ди Луна от операта „Трубадур“ на Джузепе Верди. И както самият той отбелязва – на сцената на Драматичния театър дебютира в първата си вердиева роля в респектиращата компания на изключителен солистичен състав: Офелия Христова е Леонора, Румен Дойков е в ролята на Манрико, Стефка Минева е Азучена, Алекандър Марулев е Ферандо!

Връща се в Стара Загора 17 години по-късно – отново в „Трубадур“ – Опера на стадиона 2019! Следва великолепен камерен концерт на 19 октомври 2023 година, в който заедно с пианистката Боряна Ламбрева, подарява на публиката вълшебни мигове с избрани песни от творчеството на Сергей Рахманинов и Панчо Владигеров. На 27 юни ще очарова своите почитатели в ролята на Скарпия, а през ноември – ще бъде Джани Скики в едноименната опера и Гулиелмо от „Le Villi (Самодивите)“.

КИРИЛ МАНОЛОВ е роден в София. Завършва Националната Музикална Академия и специализира оперно пеене в Милано и Виена. Лауреат е на конкурсите за млади оперни певци във Виена, Варшава и Барселона. Носител е на Голямата награда-“Златен пръстен на София” на 14-тия международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов”, награда присъждана само 4 пъти в 60 годишната история на конкурса.

Манолов е гостувал многократно на сцените на оперните театри в Рим, Берлин, Барселона, Чикаго, Токио, Копенхаген, Будапеща, Лисабон, Брюксел, Мюнхен, Хамбург, Щутгарт, Парма, фестивалите в Равена, Мачерата, Савонлинна, Дубровник, Палма де Майорка, и много други.

Творческите му пътища се пресичат с едни от най-големите диригенти и режисьори в оперният свят – Рикардо Мути, Даниел Орен, Карло Рици, Симоне Янг, Александър Ведерников, Дамиано Микелето, Арно Бернар, Дитрих Хилсдорф, Дейвид МакВикър и други.

След изключително успешният си дебют на оперният фестивал в Равена-Италия в ролята на Сър Джон Фалстаф от операта “Фалстаф” на Джузепе Верди, италианската критика и диригента Рикардо Мути го определят като новият най-голям изпълнител на тази роля на нашето време. Дългогодишното му сътрудничество с Маестро Мути носи на Манолов привилегията да е чест и желан гост в продукциите на Маестрото по цял свят.

Репертоарът на Кирил Манолов съдържа широк набор от оперни произведения от Верди, Пучини, Доницети, Росини, Моцарт, Гуно, Бизе, Чайковски, Прокофиев и Курт Вайл. Кантатно-ораториални творби от Бах, Бетовен, Фуре и Брамс, камерна музика от български и чужди композитори.

Многобройни са записите му за Българското национално радио, HRT-Хърватското радио и телевизия, Австрийското национално радио ОRF и др. Има издадени компактдискове с негови участия за продуцентски компании като RMM и Harmonia Mundi.

Кирил Манолов е щатен асистент във Вокалния факултет на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”.