Честит рожден ден, Вълшебнико Антонио Гауди!

На 25 юни е роден един от най-великите архитекти на всички времена Антони Гауди -Antoni Plácido Guillermo Gaudí y Cornet (25.06.1852 – 10.06.1926) На 7 юни 1926 г. Антони Гауди е блъснат от трамвай . Първоначално никой файтонджия не иска да го вземе и да го откара в болница, тъй като няма възможност да си плати. Впоследствие е откаран в болница за бедни, където е разпознат едва на следващия ден от свои приятели, тръгнали да го търсят. На тяхното желание да го преместят в по-елитна болница, той отказва с думите: „Тук, сред бедните е моето място“. На 10 юни умира, оставяйки незавършено творението на живота си – катедралата „Светото семейство“/ Саграда Фамилия. Парк Гюел (Park Güell)

Гауди бил освен гениален, и много трудолюбив и почтен човек, но за съжаление този род хора не винаги срещат разбиране в обществото на своето съвремие. Смелите му и нестандартни идеи често били критикувани. Някои „изтъкнати“ архитекти, негови съвременници, чиито имена времето е изтрило напълно до наши дни, дори се присмивали на сградите му.

Но днес той е „Светецът на Барселона“ – така го наричат неговите сънародници. От всички осемнадесет сгради, построени от Гауди, дванадесет се намират в Барселона.

Антони Гауди е авторът на електрическите лампи на Plaça Reial в Барселона, на къщата „Висенс“, на Двореца и парка „Гуел“, на къщата Calve и къщата Batlló в Барселона, и разбира се – на „Саграда Фамилия“, и на много други възхитителни сгради.

„Красотата е блясъкът на Истината“, казва Гауди.

Няма друг, като него, който така съвършено да е претворил природните форми в архитектура. Той е човекът, който въвежда невиждани до неговото време техники в архитектурата, за да постигне този негов неподражаем и колоритен стил, чрез който е непогрешимо разпознаваем.

През 1984-та година всички негови творби са обявени от ЮНЕСКО за паметници на културата от световна величина. Днес изглежда направо пророческа една забележителна фраза на Антони Гауди:

„Моите идеи са безспорна логика. Единственото, което ме кара да се съмнявам, е че те не са били прилагани преди това“.

Честит рожден ден, Вълшебнико Гауди!

Повече за живота и творчеството на Антонио Гауди може да прочетете тук:

https://bnr.bg/plovdiv/post/101831072/velikite-evropeici-antonio-gaudi

https://impressio.dir.bg/ikoni/arhitektat-na-prikazniya-razkosh-umira-v-bolnitsa-za-bedni