Концерт-спектакъл „Съзвездията на сезона“ представи Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ -Стара Загора

Народното поверие гласи, че в нощта срещу Еньовден небето се разтваря и над земята се спуска Божията благодат…Не знам дали е така, но видях как точно в нощта срещу Еньовден звездите заблестяха по-ярко и ни заляха със звездните изпълнения на любителите творци от читалището – всички на възраст от 5 до 85 години – кои от кои по-талантливи, по- вълнуващи и интересни.

Концертът-спектакъл, който представи годишната продукция на сезон 2023-а – 2024-а година, включи в себе си почти всички състави и жанрове

Фоайето на Културен център „Стара Загора“ уютно беше предоставило пространството си за изложбата „Съзвездие Зографче“ с най-хубавите творби на малките художници и още в началото от една рисунка любопитен жираф е протегнал шия, за да ви посрещне. …Прекрасно са работили децата под ръководството на г-жа Милена Василева и това е видно от рисунките и настроението, които струят от тях.

Залата ни посрещна с много музика и светлини – с плавен преход зазвучаха акордите и видяхме „Елзамански танц“ , след което се редуваха изпълненията на вокална студия „Розов свят“ с вокален педагог Веселин Божков и „Звездопад” с художествен ръководител Мариана Димитрова. Музикално ритмичните и пластичните решения намериха изящното си решение в латино танците на танцовата двойка Габриела и Антоний от „еСТи Денс” с художествен ръководител Стефан Дончев

Най-очарователни бяха малките артисти от вокална група „Искрици” с художествен ръководите Искра Карнолска , Съзвездието на Детска танцова школа „Зорница” с хореограф Йоана Герлимова и Детско-юношески танцов състав от съзвездие „Загорска младост” с художествен ръководител Рони Киркова

Много настроение добави и Звездата на съвременната фолклорна песен Веско Василев, койта е едновременно и вокален педагог към читалището. Той представи своя ученик, незрящият Божидар Георгиев, който изпълни хумористичната песен „Блазе на баба Ганювица“

И съвсем естествено кулминацията на концерта достигна своя връх с изпълнението на ненадминатото съзвездие на танцова формация „Момчетата на Димитров“ – изключително ритмични, пластични, артистични и фино пресъздаващи темперамента и музикалните фрази, които доведоха публиката до бурни овации.

Сред новите изненади на сезона бяха звездните изпълнения на младите дарования на Мариана Димитрова от вокална група „Звездопад“. Публиката възторжено посрещаше и изпращаше с аплодисменти изпълнителите на сцената, подкрепяше с възгласи и от сърце се радваше на ново изгряващите таланти – на прекрасното изпълнение на Даная Димова на песента на Паша Христова „Остани“, на изпълнението на дуета Петя Пенчева и Милица Грънчарова и на още по-невероятното изпълнение на Стела Христова на „Притури се планината“, както и на израсналите изпълнители на ВГ „Розов свят, сега изгряващите звезди Гергана Тончева и Петьо Венчарски

За цялостния облик на спектакъла допринесоха още голямото съзвездие на АНТП „Зорница“ с главен художествен ръководител и диригент Иван Тодоров с изпълненията на мъжка вокална група за обработен фолклор, женски, мъжки и смесен хор, както и на битовия оркестър. Сред формациите на ансамбъла прозвуча брилянтното акапелно изпълнение на „Прощавай, мамо“ и изпълнението на танцов състав „Зорница” с хореограф Йоана Герлимова

Не липсваше и хумор, който беше поднесен от талантливите артисти на Стефан Борисов и от сърце се посмяхме на изпълнението на скеча “Да утепаме мечка“…Финалът естествено беше помпозен с изпълнението на „Химн за свети Климент“, изпълнен от всички участници в концерта.

След това на сцената излезе академик Васил Герлимов – председател на читалище „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора и режисьор на спектакъла, който се обърна към всички участници гости, родители, близки и сродници и ги поздрави . Поздрави трудът и постоянството на любителите-творци!

Поздрави ги за подкрепата и вдъхновението им и за постигнатите творчески успехи!

Нека песента, нека словото, нека ритмите да продължават да бият с ритъма на сърцата ни и да преливат от очарование и вълнение!“

Годишната продукция на читалището нарекохме СЪЗВЕЗДИЯТА НА СЕЗОНА. Това са съзвездията на юнското небе над нас, които изгряха на сцената тази вечер и ще светят в сърцата ни, с таланта, който развиват и обогатяват в нашето читалище. Специално бяха поздравени всички ръководители за търпението, труда, всеотдайността и постигнатите резултати!

Гост на празника беше г-жа Диана Атанасова – началник отдел „Култура“ в Община Стара Загора. Цветя и поздравления бяха поднесени от името на г-н Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора., цветя и от г-жа Ивета Лазарова- председател на Общинския съвет на Община Стара Загора.

От сцената беше поздравен по случай рождения му ден постоянният доброволец на читалището, фотографът и оператор на събитията ни г-н Стефан Петков, а всички творци на сцената му изпяха „Happy birthday!

Специален поздрав беше поднесен към ръководителката на Школата за изобразително изкуство „Зографче“ – г-жа Милена Василева, за приноса при работата с деца , за постигнатите успехи и за подредената изложба.

Герлимов благодари на екипа си за труда, за всеотдайността, за безрезервното отдаване в работата на читалището – специално на г-жа Пламена Каргакис, на г-жа Снежина Аврамова, на г-жа Гинка Михайлова и особено на г-н Веселин Божков, осигуряващ техническата част при озвучаване на събитието.

Благодарим още на водещата Марина Тоданова, която с изпълнението си допълни очарованието на още един от талантите на Стефан Борисов.

Сценографската работа беше дело на самия екип на читалището и като техническо изпълнение и като монтиране на сцената – в нея взеха участие и положиха огромен труд Снежина Аврамова, Пламена Каргакис, Йоана Герлимова, Гинка Михайлова и Милена Василева. Нека благодарим на Бисера Герлимова, която направи щедро дарение от материали, за да може да се случи сценографското изпълнение.

От сцената Йоана Герлимовна – хореограф, помощник режисьор и главен организатор на спектакъла се поклони дълбоко пред Нейно Величество ПУБЛИКАТА и каза: “Нейно Величество Публиката, за която ние работим, танцуваме, пеем и творим. Без вашите аплодисменти, Уважаема Публика, трудът ни остава без криле и вдъхновение!:

СЪЗВЕЗДИЯТА НА СЕЗОНА“ е вече минало, но там в юнското небе ще останат да светят новите звезди от певци, танцьори, художници, артисти, музикални педагози, художествени ръководители и да вълнуват с изпълненията си.

Нека има звезди! Нека има поклони! Нека има аплодисменти, с които да споделяме радостта и успехите!

Гинка Михайлова