На този ден Светият Дух се спуснал над апостолите и те получили благодатните му дарове

С тържествени служби православната църква чества днес деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни след Великден, непосредствено след Петдесетница. Това са и последните празници от Великденския цикъл.

„Цялата Богослужба е в прослава на Дух Свети – третото лице на Света троица. Бог е един, но в три лица“, обясни Врачанският митрополит Григорий. Чрез тайнствата на църквата ние получаваме даровете на Светия дух, сред които ние се преобразяваме и ставаме една нова твар в Христа. Мястото на греха, на нечистотата се заема от вярата, любовта, добродетелите и вървим, според силите си, към царството Божие“.

Народът ни нарича празника Духовден. Съществува и вярване, че на този ден Бог прибира душите на починалите.

Празникът на Свети дух винаги е в понеделник, след Петдесетница. На този ден църквата прославя Светата Животворна Троица – Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух

В народния календар започва Русалската неделя. В някои региони се празнува седмицата след Спасовден. Вярвало се е, че отвъд Дунав долитат русалийки във вид на бели и жълти пеперуди. Обикновено опасни, тази седмица те могат да сторят добро, да лекуват най-тежки болести. Затова през цялата седмица обикалят русалски (или калушарски) дружини, които единствени знаят ритуали при “самодивска” и други болести.

Народът празнува в чест на русалките, нивите и хляба. Откъдето минат русалките, ще се роди добър плод. В сряда и петък рано преди слънце каквато и трева да улови човек, все е лековита.

Как празнуваме

Момите и невестите, които са символ на плодовитост, тръгват с иконите и с песни  на най-близкия манастир, параклис, аязмо. Коли се курбан. Празнува цялото селище – с музика, хора, общо веселие.

Къщата се постила с пелин. Пелинът има  магическата сила да прогонва зли сили, бродници и магьосници и да пази от тях.

Денят се приема като цялостно обновление в природата, в основата на което е животворящият Дух.  Единствената разрешена за жените работа е в градината – да плевят, да засаждат. Но не трябва да използват мотика и други остри сечива, за да не порежат русалиите.

Неделята след Свети дух е празник на Вси светии. Празнуват се всички борци и мъченици за вярата, за които няма специално място в празничния календар. Всички, които не са открили имен ден за празник на името си, могат да празнуват на Вси светии.

На Свети дух се раздава за душите, преди да се отправят към вечните си домове и за “Бог да прости”. Обичаят да се коленичи върху орехова шума е свързан с посредническата роля на ореха като световно дърво. Той свързва земния и небесния свят, а силата му е особено голяма в този ден. Украсяват се гробовете, както и къщите със свежи цветя и зеленина.

Днес празнуват всички с имената Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки.