Знаете ли кое име носи в себе си дъх на билки и лековита трева?

Знаете ли кое име носи в себе си дъх на билки и лековита трева?

Биляна – хубавото българско име, както се споменава в народните песни: “Биляна, от билките сторена, на билките кръстена.”

Красивото женско име Биляна е истински дар за тези, които го носят. Освен че е благозвучно, в него е закодирана силна енергия, която закриля собственичката му през целия й живот. Всъщност трябва да споменем, че съществува и разновидност на името в мъжки вариант – Билян, но тя е много по-рядко разпространена.

Ето и какви са тълкуванията на името Биляна:

Биляна и билките

Според най-известната теория Биляна произлиза от българската дума със славянски колен „билка“ или „биле“ – лековита трева. Давайки това название на момиченцата, те получават енергия от природата, от света на билките и цветята.

Заради връзката с билките всички, които носят името Биляна, са късметлийки, защото имат цели два имени дни – на Цветница, денят на цветята, както и на Еньовден – денят на билките.

Подобно на тайнствената сила на билетата, в името Биляна е закодирана друга думичка, която носи тайнствена енергия. Това е старобългарския глагол „билясвам“, който почти никъде не може да се чуе в съвременната българска реч. В превод той означава „омагьосвам”.

какво означава името Биляна

Съществува и негова разновидност „бильосвам“, която означава същото. Този глагол се е използвал много често за ритуал, при който се е правела някаква магия с билки – т.е. „омагьосвам с помощта на билки“. Това е още едно потвърждение за връзката на името Биляна с думата „билка“.

Теория за старобългарски произход на името

Съществува обаче още една, не по-малко силна теория за произхода и значението на името Биляна. Според нея в основата на това женско название се корени специфична форма на старобългарският глагол „съм“.

В буквален превод от старобългарски „биляна“ означава – „такава, която ще я бъде“. Или казано по-друг начин – „ще оцелее“, „ще се справи“, „ще оживее“. В подкрепа на тази версия е фактът, че в миналото с името Биляна са назовавали момиченца, които са се раждали в дълготрайно бездетни семейства.

Идеята на роднините е била да дадат подкрепата и силата на името на новороденото, за да може именно „да го бъде“ или да успее да оцелее и да даде шанс за продължение на рода. Така те „надигравали“ съдбата, като закодирали чрез името на детето неговата карма – да не боледува и да остане живо и здраво.

Жените на име Биляна са смели, притежават отлични лидерски качества и се справят с лекота с трудностите в живота. Те могат да постигнат успех във всяка област. Поради своята рядка комбинация от практичност и отдаденост по отношение на характера, те почти винаги постигат целите си.

Положителни страни на жените с името Биляна

Те са красиви, изящни, с богато въображение и редица творчески способности. Обичат да се занимават с изкуство и го почитат във всичките му форми.

Творческите дейности им се отдават много.

В живота дамите на име Биляна се стремят към любов, хармония и романтика.

Оптимизмът им помага да бъдат успешни при различни обстоятелства.

Жените на име Биляна притежават вродена способност да се разбират с другите и общуват с лекота. В тяхната компания всеки се чувства спокоен, затова те имат много широк приятелски кръг.

Те са в състояние да издържат на трудности, неприятности и житейски проблеми като никой друг. Изключително са самоотвержени и винаги са готови да защитят тези, на които държат.

Отрицателните страни на дамите с името Биляна

Биляните са много упорити и за тях постигането на успех във всяка област на живота е много важно. Понякога се увличат в гонене на поставената цел и могат да станат избухливи.

Също така, жените на име Биляна са изключително принципни и ако някой ги разочарова, трудно би могъл да спечели отново доверието им. Дори и ако се разкайва искрено. Биляна има проблем с даването на втори шанс. Затова внимавайте как ухажвате и обичате тези дами с магично име!

Камъни талисмани: черен диамант, кварц, хризолит

Щастливи числа: 1, 4, 8, 10, 13, 17, 19, 22, 16

Успешни месеци: февруари, март, април, юни, юли, ноември

Щастливи цветове: червено, синьо, зелено, кафяво