Еньовден в Детска градина №66 „Детски рай“- магичен и мистичен, сплотен и съпричастен И СЪПРИЧАСТЕН

Еньовден е най- магичното и очаквано време от годината още от времената на древните българи по тези земи. Цветята по това време на годината са най- ухайни, а билките най-лековити. По това време на годината желанията се сбъдват, а добротата и миротворството са могъщи.

И тази година, в духа на вековните традиции на Еньовден, деца, родители и учители от детска градина 66 „ Детски рай“ – Стара Загора с желание, доброта и милосърдие направиха творилници из цялото дворно пространство на градината, за да сътворят с много обич ароматни изделия използвайки лековитата сила на билките от Еньовден. Те ще бъдат включени в благотворителния базар на детската градина, в подкрепа на сдружение Самаряни и тяхната кампания „Детството не бива да боли“ , за да могат повече деца да изживеят магията на детството и то бъде приказно, изпълнено с игри, усмивки и забавления.

Най-малките в градината  свиха Еньовски венец от 77 билки и букетчета от лавандулов цвят, като ги усукаха с изящни сатенени панделки. Под венеца за здраве и благоденствие преминаха всички гости и деца в детската градина. а букетите ще бъдат използвани за различни декорации и ароматизиране на помещения. Шишенца с разтвор от лавандула напълниха втора група. Ползите за него са известни преди повече от 2 500 години – антиоксидантни, антимикробни и успокояващи. Ароматизирани, органзени торбички с ронен лавандулов цвят напълниха „Бърбораните“ от трета група. Приложенията за тях са много – като естествен и натурален метод за отблъскване на молци и насекоми, за натурален ароматизатор за стаи, за по-добър сън и безсъние. Красиви ароматизатори за шкафове и гардероби изработиха слънчевите деца от група „Слънчо“. Те претвориха обикновен филц в изящни цветя, ароматизирани с натурални масла от естествена лавандула.

В творилница за Арома – сапуни от етерични блендове се включи целият екип на Детския рай. Специално разработената формула за Арома – сапун създадохме, за да се заредят сетивата на всички с уникалния и неповторим аромат на лавандуловите чисти полета.

Ето защо на този вълшебен Еньовден, чистотата на мислите на всички в детска градина 66 „Детски рай“ са светли, чисти и позитивни, защото „ Детството не бива да боли“ . Детството е свят на приключения и приказките съществуват.

Силвия Стоянова

Директор ДГ 66 „Детски рай“