Днес награждават отличените в III Национален ученически кинофест 2024

Днес, 24 юни 2024 г. в залата на РБ”Захарий Княжески” ще се състои връчване на отличия на наградените участници в III Национален ученически кинофест 2024, организиран от Център за подкрепа за личностното развитие – Стара Загора и Междунаровден младежки център-Стара Загора.

Селектираните за награждаване филми са:

„Prima Vista“ – Творчески екип на „ArtPath Studios“, София

„Докажи ми“ – Творчески екип на Клуба по Кинознание и сценаристика към ЦПЛР Стара Загора

„Докажи ми, че мечтаеш“ – Творчески екип на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе

„На път“ – Творчески екип на СУ „Стоян Заимов“, гр. Плевен.

„Докажи ми, че трябва да порасна“ – Творчески екип на Кино клуб към ЧПГТП „Райко Цончев“, Добрич

„Под капака на любовта“ – Творчески екип на клубове по интереси АЕ и НЕ към ЕГ „Д-р Петър Берон, гр. Кюстендил

„Спиралата“- Творчески екип Рая Гънчева, Дарина Скобелева, Борислав Борисов, Дея Янулова, Никол Канева, Доника Колева, гр. Стара Загора

„Ням филм“ – Творчески екип на Клуб „Училищен вестник“ към ЕГ „Д-р Петър Берон“, гр. Кюстендил

„Балада за Георг Хенрих“ – Творчески екип на от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София

„Докажи ми, че доброто съществува“- Творчески екип на АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе

„До по-късно, дядо“ – Сценарист и оператор Божана Станева – представител на кино школа „Братя Люмиер“ – ОДК, гр. Варна

ФИЛМИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗЛЪЧЕНИ ПО ВРЕМЕ НА ЦЕРЕМОНИЯ

ЗА НАГРАЖАВАНЕ НА ОТЛИЧЕНИТЕ ФИЛМИ

Конкурсът има за цел да открие млади таланти и да даде възможност за представяне пред широка аудитория и е насочен към ученици от 14 до 19 години, участващи в различни творчески школи, младежки центрове и центрове за подкрепа за личностно развитие, както и клубове към училища, читалища, неформални групи и други такива. Темата на третото издание е  – „Докажи ми …“.

Изисквания:

Кинофестът има конкурсен характер, като в състезателната програма могат да участват игрални филми от всички жанрове. Филми, съдържащи насилие, расизъм, етнически и религиозни провокации, както и такива с нецензурно съдържание, не се селектират.

Изпратените филми следва да са с дължина до 5:59 минути, включваща начални и финални надписи, като в тях е необходимо да бъдат упоменати – създатели на филма, институция от името на която се подават, работили над филма, спомоществователи. Той трябва да бъде във формат mp4, както и да бъде качен в Youtube като Unlisted видеа, до които ще има достъп само журито и създалият ги екип. Филмите могат да бъдат заснети с телефон, дрон, таблет, любителска или професионална камера.

В Ученическия кино фест – Стара Загора 2024 могат да участват филми, създадени през учебната 2023 – 2024 година, които не са участвали в други конкурси. Екипите, изработили филмите, следва да бъдат съставени от ученици между 14 и 19 години. Лица извън посочената възрастова група могат да участват като актьори, но те няма да бъдат допуснати като кандидати за награди. Всеки клуб/група/институция може да подаде до 2 филма за текущия за годината конкурс.

Компетентно жури, съставено от представители на сценични и визуални изкуства, селектира до 10 филма, които да бъдат включени във фестивална програма. Селектираните филмите се състезават за парични награди в следните категории:

Най – добър филм

Най – добър режисьор

Най – добра актриса

Най – добър актьор

Най – добър сценарий

Най – добро операторско майсторство

Най- добре представил се филм или индивидуален участник от Стара Загора

В рамките на конкурса, работи и младежко жури, съставено от младежи – участници в клубовете по кинорежисура, сценаристика и актьорско майсторство към ЦПЛР и представители на ММЦ, гр. Стара Загора. Младежкото жури определя по една поощрителна награда във всяка от гореизброените категории. Селектираните филми и екипи получават грамота за участие.

Наградените от официалното жури филми, индивидуални участници и екипи, получават грамота и парична награда. Отличените с поощрителни награди получават грамота и предметни награди. По преценка на организаторите могат да бъдат раздадени специални награди.

Критерии:

Селекцията и изборът на победителите ще бъдат осъществени въз основа на следните критерии: Сюжет/Режисура/Сценарий/Актьорска игра/Качество на аудио и видео заснемане.