Трети в България на Националния куиз са старозагорските умници от Guardians of the Galaksy

На 22 юни 2024г. в Стара Загора се проведе национален етап от игрите куиз .

Организиран е от Българска куиз лига. Това е трето издание на Фестивала на знанието.

Участвали са 156 състезатели, разпредели в 21 отбора от 10 града- София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен.

На първо място с 61 точки е отборът „Лудо младо“ от Пловдив. Втори , с 48 точки е отборът „Джордис“ от София 48 т. . Бронзовите медалисти с 45 точки са „Пазачите на галактиката“.

Другият старозагорски отбор „Ню кясъл“ зае 15 място.

Старозагорският отбор „Guardians of the Galaksy” -”Пазачите на галактиката“ (нали градът на липите е център на вселената, т.е. на галактиката?!) е в състав Петер Митев, арх. Петър Бакърджиев, Пламен Пуцов, Гергана Божинова, Пейчо Кисьов, Георги Георгиев и Тодор Рогошев. Отборът ежеседмично тренира в Бирхауса на пазара.

Играта се състои от въпроси и отговори (нещо като викторина) в шест кръга на знанието с по десет въпроса. Който отбор отговори най-много и правилно на въпросите, получава за награда бутилка с концентрат.

На Езерото „Йордан Капсамунов“ се събраха 21 отбора от цяла България. Отборите си подават кандидатурата за участие в националното изпитание. Според Петер Митев, в другите отбори е имало доста известни лица, често представяни от телевизиите от всички сфери на науката, изкуството и културата.

Въпросите бяха интересни. Играхме за кеф и хванахме третото място, което е добро постижение в национален мащаб – каза г- н Митев. – Общо взето се събират умни хора. За себе си получавам доказателство, че не всичко е загубено. Че има умни хора , както в Стара Загора, така и в нашата страна. Хубаво е, че участват много млади момчета и момичета, които много знаят“=

Сред по-изявените участници в надпреварата бяха познати лица от телевизионните игри за познания. Открояваха се Пламен Младенов („Професора“ от „Голямото преследване“ ), Миглена Драганова („Дама пика“ от „Голямото преследване“), Вихрен Стоев и Тодор Рогошев ( първите двама победители от играта „Голямото преследване“), Борис Русев, Атанас Атанасов, Галин Ганчев, Николай Колев, Иван Пантев, Десислав Тенев и Боян Александров – всички те са многократни победители от „Последният печели“, Тодор Николов и Айхан Топал – трикратни победители от предаването „Минута е много“ и пловдивчанката Мариана Колева, която на 31.12.2021г. успя да спечели 10 000 лева от предаването „Стани богат“.

Организатор на събитието е Димитър Георгиев от Варна, икономист. Браво!

Честито на всички отличени!

Росица Ранчева