МОН: Ученическите екскурзии – само с посещение на културно-исторически образователни проекти

Тристическо пътуване се планира и се осъществява образователен маршрут само който включва посещения на не по-малко от три туристически обекта от едно или няколко тематични направления – история, историческо наследство и археология; география и икономика; природни науки, биоразнообразие и екология; изкуства, архитектура и литература; етнография, фолклор и занаяти. Това е записано в проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование, публикуван за обществено обсъждане.

Министерството на образованието и науката ще публикува на интернет страницата си примерни обекти, групирани по тематични направления, за включване в образователни маршрути, предвиждат още промените в Наредбата.

Идеята ученически екскурзии да могат да се организират само ако по време на пътуването се посетят няколко обекта, свързани с историята, археологията, културата или природните науки, бе анонсирана преди седмица от служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Предвид факта, че образованието, като процес, включва не само обучение, но и възпитание и социализация, с промените се предлага по време на ученическите туристически пътувания да се осъществяват образователни маршрути. Чрез реализирането им ще се създадат условия за съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност, за популяризиране на българските традиции и на българската култура. По време на посещенията на обекти чрез осъществяване на възпитателни взаимодействия извън училищната и семейната среда учениците ще имат възможност да изграждат ценности“, се посочва в мотивите за промените.

Досегашната уредба разписваше в зависимост от

конкретната цел на пътуването да са включени поне две от следните дейности – уроци в културни, обществени и научни институции и природни обекти; уроци и занимания по интереси на места и обекти с образователно, културно, историческо или екологично значение; посещение в друго училище за съвместни уроци, за участие в общи изяви или за кариерно ориентиране; посещение в предприятия или обществени институции за кариерно ориентиране и/или уроци за практическа дейност в конкретна работна среда; или уроци или занимания по интереси в областта на спорта, участия в спортни инициативи съвместно с други училища, спортни клубове или ЦПЛР.

Измененията предвиждат още, че може да не се планира образователен маршрут в ученическите туристически пътувания, които се извършват с цел прояви в областта на науките и технологиите, изкуствата и спорта на общинско, областно, национално и международно ниво.

Ученическите туристически пакети и свързаните туристически услуги, за които към влизане в сила на промените е получено одобрение на началника на съответното регионално управление на образованието или има сключен договор между туроператор и директора на училището, се извършват по досегашните условия и ред, се предвижда още в проекта.

Екскурзиите са неразделна част от учебния процес, предоставяйки уникални възможности за практически опит и задълбочено изучаване на различни теми. България предлага изобилие от исторически, културни и природни обекти, които могат да обогатят учебния материал и да вдъхновят учениците. В тази статия ще разгледаме няколко предложения за образователни екскурзии в България, които могат да бъдат полезни за учителите при планиране на училищни посещения, а защо не и за родителите.

  • Исторически екскурзии

1.Велико Търново

Велико Търново, старата столица на България, е перфектно място за екскурзия с историческа насоченост. Освен това градът е разположен на хълмовете около река Янтра и предлага уникална атмосфера, както и множество исторически обекти.

Царевец: Средновековната крепост е символ на мощта на Второто българско царство. Учениците могат да се запознаят с архитектурата и историята на крепостта, която е била дом на българските царе.

Музея на восъчните фигури: Представя исторически личности и сцени от живота на българите през Второто българско царство.

Арбанаси: Намиращо се в непосредствена близост до Велико Търново, село Арбанаси предлага архитектурни и исторически забележителности като Констанцалиевата къща и църквата „Рождество Христово“.

2.Пловдив

Пловдив, втория по големина град в България и град с изключително богата история и култура.

Античен театър: Един от най-добре запазените антични театри в света, който все още се използва за представления.

Римски стадион: Стадионът е свидетелство за римското присъствие в града. Той е частично разкрит, а другите части могат да бъдат видени в подземните помещения на част от сградите.

Старият град: Със своите калдъръмени улици и възрожденски къщи, Старият Пловдив е истински музей на открито.

 

  • Културни екскурзии

3.Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“

Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ се намира в близост до Габрово и е единственият по рода си музей на открито в България.

Традиционни занаяти: Учениците могат да видят как се изработват различни предмети по старинни технологии, включително керамика, дърворезба и тъкачество.

Воденици и дюкяни: Работещи със същите методи като през 19 век, те предлагат уникален поглед върху икономиката на българското възрожденско село.

4.Копривщица

Копривщица е едно от най-добре запазените възрожденски селища в България.

Музеи и къщи-музеи: В града има множество къщи-музеи, като къщата на Любен Каравелов, Тодор Каблешков и Георги Бенковски.

Исторически обекти: Копривщица е мястото, където е избухнало Априлското въстание през 1876 година. Посещаването на града може да включва и разглеждане на паметници и места свързани с това събитие.

  • Природни екскурзии

5.Рилски манастир и Седемте рилски езера

Рилският манастир и Седемте рилски езера са едни от най-значимите природни и културни забележителности в България.

Рилски манастир: Основан през 10 век от Св. Иван Рилски, манастирът е символ на българската духовност и култура. В музея на манастира могат да се видят уникални реликви и произведения на изкуството.

Седемте рилски езера: Екскурзията до езерата предлага възможност за изучаване на геология, екология и биология. Всяко от езерата има своите уникални характеристики и легенди.

6.Пещерата „Магурата“

Пещерата „Магурата“ е една от най-големите и впечатляващи пещери в България.

Праисторически рисунки: Пещерата е известна със своите рисунки от късния палеолит, които представят сцени от ежедневието на древните хора.

Геологически феномени: Сталактитите, сталагнитите и другите карстови образувания правят пещерата интересна за учениците, които се интересуват от геология.

7.Природен парк „Витоша“

Природен парк „Витоша“ е идеално място за екскурзии, свързани с изучаване на биология, екология и опазване на околната среда.

Екопътеки: Паркът предлага множество екопътеки, които са маркирани и снабдени с информационни табла за местната флора и фауна.

Образователни центрове: В рамките на парка има няколко центъра, които предлагат образователни програми и работилници за ученици.

  • Археологически екскурзии

8.Перперикон

Перперикон е древен тракийски комплекс, разположен в Източните Родопи.

Археологични разкопки: Учениците могат да видят останките на древния град, включително светилища, жилищни сгради и дворци.

Исторически лекции: Посещението може да включва лекции за тракийската култура и история, както и за методите на археологическите изследвания.

9. Мадара

Мадарският конник е скален релеф от ранни Средновековие, изобразяващ конник, който е уникален в световен мащаб.

Исторически и културни лекции: Обектът предлага възможност за запознаване с историята на Първото българско царство.

Природни забележителности: Районът около Мадарския конник е богат на природни красоти и пешеходни маршрути.

  • Археологически екскурзии

10.Национален исторически музей

Националният исторически музей в София е един от най-големите и значими музеи в България.

Постоянни и временни експонати: Музеят разполага с богата колекция от експонати, обхващащи различни периоди от българската история.

Образователни програми: Музеят предлага разнообразни образователни програми и работилници за ученици.

11.Природонаучен музей – София

Природонаучният музей – София е един от най-старите и най-богатите музеи в България.

Експозиции: Музея разполага с богата колекция от минерали, фосили, животни и растения.

Образователни програми: Музеят предлага различни програми и работилници, насочени към ученици с интерес към природните науки.

В заключение

Екскурзиите с образователна цел са мощен инструмент за задълбочаване на знанията и разширяване на хоризонтите на учениците. България, със своето богато културно и природно наследство, предоставя безброй възможности за организиране на такива посещения. Учителите могат да използват тези ресурси, за да направят учебния процес по-интересен и интерактивен, като същевременно насърчават любовта към знанието и изследването у своите ученици. Планираните екскурзии могат да се организират съвместно с местни музеи, природни паркове и научни центрове, които предлагат специализирани програми и работилници. Така учениците ще имат възможността да учат чрез опита и изследванията, развивайки своите умения и интереси в различни области.