Паметта на Св. Йоан Шанхайски почитаме на 19 юни

Преди няколко години Руската православна църква причисли Йоан Шанхайски към лика на светиите. Свети Йоан е уникална фигура в историята на 20-и век. Руски подвижник, чийто живот и служение преминаха извън Русия, сред емиграцията – в Далечния изток, на островите в Тихия океан, след това в САЩ и в Европа. Неговата памет се чества на 19 юни (2 юли) – денят на неговата кончина и  29 септември (12 октомври)  – обретение на мощите.

„ Владиката живееше тук, под камбанарията…“

Почти никой не пише за тази страница от живота на Йоан Шанхайски, което е жалко. Факт е, че в Европа той ходеше в сандали на босо и пътуваше с трамвая не само по улиците на Париж. В Брюксел, сегашната столица на Европейския съюз, много топло си спомнят Владиката, който живееше … под църковната камбанария. В малък апартамент на територията на църквата „Свети Йов Многострадални“ той се установяваше всеки път, когато идваше в града. А идваше често. Димитрий Херинг , председател на строителната комисия на храма, си спомня как като момче той е служил в олтара, заедно с брат си:

– Когато Владиката пристигаше тук, той служеше всеки ден. Беше абсолютно изключителна личност: рязък, откровен, абсолютно в духа на светите юродиви на Руската църква. Малко ни беше страх от него, той не се вписваше много добре в представата ни за епископ – благообразен и с красива брада. Владиката често служеше в обикновен фелон. Казват, че можел да чете душите на хората…

Разказват, че ако някой се обади на Владика Йоан посред нощ да отиде например в болницата, той изоставял всичко и веднага отивал.

„Той беше истински аскет – продължава Димитрий Херинг – хранеше се веднъж на ден, не спеше на легло, а на стол: заспиваше за два-три часа, после отново се събуждаше. В църквата, под негово ръководство,  се отслужваше не само Литургия. Извършваха пълния кръг от служби. Както казва един от брюкселските свещеници, отец Прохор, при епископ Йоан тук е имало манастир.

Храмът на Йов Многострадални, построен в памет на Николай II и семейството му и „всички руснаци, убити в размирици“, е паметник на всички,  пострадали в Съветска Русия през годините на репресии и преследвания. Точно така: на всички – и на загиналите за вярата си, и на репресираните по политически причини. Инициатор на строителството е Николай Котляревски, секретар на генерал Пьотр Врангел. До началото на Втората световна война основната конструкция е била завършена. И в края на войната в храма поставят това, за което е замислен целият проект – паметни плочи.

Тук има повече от 2000 имена на жертвите на руските размирици: офицери от Доброволческата армия, дворяни, духовници. Представена е почти цялата руска история от началото на ХХ век. Но специално място е отделено на царското семейство. Този храм неслучайно е посветен на Йов Многострадални. Император Николай II е роден в деня на паметта на този светец, той много го обичаше и в известен смисъл следваше неговия път.

В църквата има няколко реликви, свързани с царското семейство. Това са неща, намерени в мазето на Ипатиевата къща (мястото, където е затворено и впоследствие убито царското семейство- бел.ред.): Библия, надписана от Александра Фьодоровна в Тоболск през 1917 г., подарена на сина й; няколко кръста, принадлежали на принцесите. Има и една удивителна икона, рисувана през 60-те и 70-те години на миналия век – на всички руски светци. Цял сонм, като сред тях можете да видите няколко фигури без ореоли. Това е царското семейство и няколко други светци, които са прославени по-късно – през 80-те и 2000-те години. Тяхното място върху иконата вече е било определено.

При епископ Йоан Шанхайски, в храма на Йов Многострадални, се събира прекрасна християнска общност. Той се молеше тук за своите духовни чеда и за всички, които пострадаха в Русия през годините на репресии и гонения. „Имената им, Господи, ти претегли “ – така завършва всеки списък на паметните плочи. Това означава: дори хората да са пропуснкат нещо, Господ помни всички и се грижи за всички. Може би затова Той назначи великия си светия, който също премина през сътресения, да служи на това място…

През 2013 г. мощите на светеца бяха пренесени в Русия . Един от главните организатори на пренасянето на мощите, ръководителят на отдела по въпросите на младежта на Тверската митрополия, Вадим Степанов, разказва:

– Имах възможност да общувам с хора, които познаваха лично св. Йоан. Досега например са живи тези, които той спасява от гладна смърт като деца в предвоенен Шанхай; там с негови усилия е създаден приют за бездомни деца. В Америка го помнят с особена топлота… Възприели сме образа на Сан Франциско като някакъв „град на греха“, но светецът създаде там силна и голяма православна общност.

Уви, дори сред вярващите не са толкова много онези, които знаят за нашия велик сънародник. Затова е толкова важно не само да дадем възможност на хората да се помолят пред неговите мощи, но и да разкажем за живота му.

Източник: сп. „Тома“

Спомени за Свети Йоан Шанхайски

https://svetamatrona.bg/produkt/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8