Медената луна изгрява в петък

Следващата пълна Луна ще изгрее в петък вечерта, 21 юни 2024 г., достигайки своя пик на осветеност. Ягодовата луна ще изглежда пълна за около три дни, от четвъртък вечерта до неделя сутринта.

Пикът на това събитие ще се състои в събота от часовите зони на Гренландия и Кабо Верде на изток през Евразия, Африка и Австралия, като търговските календари отбелязват пълнолунието на 22 юни.

Ягодовата луна

През 30-те години на миналия век алманахът на фермерите в Мейн популяризира индийските“ имена за пълнолуние, които сега са широко признати.

Според този алманах пълнолунието през юни е Ягодовата луна, кръстена на краткия сезон на прибиране на реколтата от ягоди в североизточните щати.

Други имена, които се срещат в различни източници, макар и понякога противоречиви относно техния произход, включват Луната на цветята, Горещата луна, Луната на мотика и Луната на засаждане.

Меден месец

Старо европейско име за това пълнолуние е медовината или медената луна. Медовината, ферментирала медена напитка, понякога се нарича медено вино.

Традиционно краят на юни е време за събиране на мед, което води до най-сладката луна в годината.

Терминът „меден месец“ датира поне от 1500 г. в Европа, вероятно свързан с това пълнолуние поради обичая да се женят през юни или защото това е „най-сладката“ луна.

Въпреки това няма достатъчно доказателства в подкрепа на теорията от 19-ти век, че терминът произлиза от подаряването на медовина на младоженците за първия им месец от брака.