Държавен архив Стара Загора участва в „Jazz в цялата страна“

В продължение на два дни Отдел „Държавен архив“ – Стара Загора бе част от третото издание на пътуващия фестивал „Jazz в цялата страна“, който тази година е под мотото „Цветовете на джаза“. Това е прекрасна инициатива на Радио Jazz FM и в частност на г-н Светослав Николов, Програмен директор на Jazz FM, в която като партньор бе привлечена ДА „Архиви“ и конкретно ДА – Стара Загора. Фестивалът се реализира с подкрепата на Община Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, Центъра за подкрепа на личностното развитие.
Архивът в Стара Загора се включи в дискусионно събитие в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и представи дигитална изложба за джаз историята и джаз личностите на града и региона. Началникът на Държавен архив – Стара Загора Калина Маджарова запозна гостите с кореспонденцията с картички между Леа Иванова и Еди Казасян и родената в Стара Загора диригентка Росица Баталова, с документални свидетелства за Иво Папазов – Ибряма, а също и с делото на Веселин Ненов – създател на Симфоничния оркестър на Средно музикално училище (сега НУМСИ – Национално училище за музикални и сценични изкуства) „Христина Морфова“ и на старозагорския Градски духов оркестър.
Гост на събитието бе и г-жа Десислава Пенкова дарила документи и снимки на Маестро Веселин Ненов.
Фантастична музика от джаз талантите на Стара Загора, незабравими срещи, емоционални споделяния, това бе Стара Загора на 15 и 16 юни!
С благодарности от Отдел „Държавен архив“ – Стара Загора на г-н Николово за отправената покана и за пълноценното партньорство, което както си обещахме ще продължи!