С над 300 феромонни капани ще улавят боровата процесионка

Община Стара Загора е единствената у нас, предприела целия многокомпонентен процес за борба с вредителя

От днес, 18 юни 2024г. започва поставянето на феромонни капани за борба с боровата процесионка, оповести пред медиите зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев. Над 300 е броят на капаните, които ще се позиционират на труднодостъпни места в парк „Аязмото“ и в част от кв. „Три чучура-север“, в близост до иглолистните дървета на височина от метър и половина до два метра.

Умоляваме гражданите да бъдат внимателни с тях! След действията ни от миналата и тази година определено има намаляване на боровата процесионка на местата, на които е пръскано или е премахвано механично. Няма да спираме, продължаваме с действията си и наесен, и догодина, докато решим проблема изцяло!“, увери зам.-градоначалникът с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“.

Община Стара Загора е единствената у нас, предприела всички възможни действия за справяне с вредителя: през миналата година започна наземно пръскане с биологичен агент, преди няколко месеца бе извършена механична борба с изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка, а от днес се поставят феромонни капани, които ще улавят процесионката още като молец. През октомври предстои пръскане по нов метод, най-вероятно с дрон.

Капаните са подбрани от ветеринарния лекар д-р Искрен Станилов, който работи в партньорство с колегата си еколог Николай Орозов. „Това са феромонни капани от две части: чаша, която се зарежда по сух или мокър начин, а горната, фуниевидна част на капана, въвежда вредителя вътре в чашовидната част и той повече не може да излезе“, разясни д-р Станилов. Феромонът не бива да се докосва. Капаните се залагат в близост до иглолистните дървета и са с 12-седмична ефективност. Ще се извършва мониторинг и когато се напълнят те ще бъдат почиствани.

Важно е старозагорци да знаят, че това, което е вътре в капаните, не е опасно за тях, но ги молим да бъдат внимателни!“, апелира зам.-кметът Радостин Танев. Той специално благодари на бизнеса и на ТП „Държавно горско стопанство – Стара Загора“, за причастността в борбата с процесионката.

Много ясно сме го заявявали неведнъж – препаратите, с които можем да пръскаме, са биологични и поради това те нямат мигновения ефект на унищожаване на процесионката. Трябва да бъдем отговорни, както към „Аязмото“, така и към всички горски територии. Поради тази причина пръскаме само с позволеното, продължаваме, няма да спрем докато не се справим изцяло с проблема!“, обобщи зам.-кметът Радостин Танев.

Значима е разликата между териториите, обработвани с биологичен агент, и останалите. Къделите, тези памукообразни, кълбовидни образувания, са единични за пръсканите дървета, а където не е било третирано бяха налични по 10-15 броя. Това говори за висока ефективност на продукта за работа, препоръчан ни от Агенцията по храните“, определи д-р Искрен Станилов. И също обобщи, че борбата срещу боровата процесионка е многокомпонентен процес. „Дори най-високо икономически развитите държави имат активен проблем с боровата процесионка и тоталното премахване на 100% на вредителя все още не е постигнато! Община Стара Загора прави нещо изключително иновативно и е първата в България, която изпълнява процеса по целия контрол – това ще бъде за пример за останалите общини“, заяви още д-р Станилов пред медиите.

Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да доведат до респираторни проблеми и алергични реакции. Ето защо е препоръчително да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.

Още по темата може да прочетете тук: https://www.starazagora.bg/bg/novini/zamestnik-kmetat-radostin-tanev-prez-mesets-yuni-predstoi-sledvashtoto-tretirane-sreshtu-borovata-protsesionka.