Почитаме Св. Паисий Хилендарски и празника на едноименния храм в старозагорския квартал „Зора“

На 19 юни Българската православна църква почита паметта на Преподобния Паисий Хилендарски. Наричан още Отец Паисий, той е български народен будител, духовник и светия, автор на „История славянобългарска“. Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположник на Българското възраждане. Канонизиран е за светец от Светия синод на Българската православна църква през 1962 година. Паметта му се отбелязва на 19 юни.

История славянобългарска“ с пълно заглавие „За българския народ, царе и светии и за всички български деяния и събития. Събра и нареди Паисий Йеромонах, който живееше в Света гора Атонска и беше дошъл там от Самоковската епархия в 1745 година. А събра тази история в 1762 година за полза на българския род“ (оригинално заглавие: Историѧ славѣноболгарскаѧ ѡ народе и ѿ цареи и ѡ стыхъ болгарскихъ и ѡ въсехъ деѧнїа ї битиа болгарскаѧ) съдържа главите: Ползата от историята; Славянобългарска история; Историческо събрание за българските царе; Тук внимавай читателю, ще кажем накратко за сръбските крале; Пак завършваме разказа за Константин Шишман; Тук е потребно да се съберат заедно имената на българските крале и царе. Колкото се намират. И кой след кого е царувал; Събрано накратко колко знаменити били българските крале и царе; За славянските учители; Тук събрахме накратко имената на българските светци, колкото са просияли от българския народ в последно време;“

О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език…“

Наред с призива си за опазване на българския език и опознаване на българската история, Паисий оставя и един важен завет: „Преписвайте я и платете да ви я препишат”. Въпреки че при посещението си в „немската земя” е видял книгопечатането, Паисий иска „Историята” да бъде преписвана на ръка, защото според него такъв труд е гаранция за възпитаване на съмишленици. Историческата наука познава около 70 преписа на най-българската книга, но до нас реално са достигнали около 40. Освен многобройните преписи, Паисиевата история е издавана и в по-ново време. Когато България отбелязва 200-годишнината от появата на „История славяноболгарская”, на 26 юни 1962 година Светият Синод провъзгласява Паисий за български светец, като определя в своя календар 19 юни за ден в негова памет и прослава.

В старозагорския квартал „Зора“ като бял гълъб се извисява първият български храм, който носи името на Свети Паисий Хилендарски“. Първата му копка е направена на 17 август 1996 г. от тогавашния митрополит Панкратий. Същинското строителство започва пет години по-късно, а освещаването става на 19 юни 2008 година от митрополит Галактион. Проектът на църквата е дарение от арх. Ваня Тончева, а изографисването е дело на преподавателката във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Ваня Сапунджиева. При освещаването на черквата настоятелството получава специален дар – 12 икони от населението на град Банско, където според легендата е роден отец Паисий. За сравнително краткото си съществуване храмът е получил като дарение три икони, които вярващите възприемат като лекуващи различни заболявания. Едната е „Събор на всичките свети отци“ и е дело на неизвестен зограф отпреди 160 години, а на другите две преди повече от век са изобразени Спасителят и Божията майка. Вторият престол на Божия дом е на Св. Спиридон Тримитунски Чудотворец. Тук се пази и негова оригинална пантофка, за която се разказва че върши чудеса.

През 2028 г. към храма се изгради социална сграда с голям кухненски блок, където всяка неделя и по празниците се раздава безплатна храна на близо 50 социално слаби граждани. Тук се провежда неделно училище за деца и за възрастни, има логопедичен и компютърен кабинет, училище по пиано; православни психолози, лекари и юристи, дават безплатни съвети.

Храмовите чествания  започват днес (18 юни 2024г г.) . От 17:30 ч. е началото на  тържествена вечерня с петохлебие и молебен за здраве, съобщи предстоятелят на храма отец Йордан Карагеоргиев.

Утренята ще започне на 19 юни (петък) от 8:00 ч. В 9:00 ч. ще започне Светата божествена литургия. След това ще има благославяне на социалната кухня и раздаване на храна.

На 19 юни празнуваме още денят на Йоан Шанхайски, който е изключителен съвременен светец, обясни отец Йордан.- Поръчали сме голяма икона на светеца, която ще пристигне след 1-2 седмици. За сметка на това имаме дарения на още няколко икони: На Св. Паисий Величковски, който е един от класиците на православието. В сряда ще бъде донесена за поклонение в храма. Донесоха ми икона, каквато досега няма друга в България. Тя е на Св. Петър Четински на светец от Черна гора. Според желанието на Настоятелството, следващата икона, която ще бъде донесена е на Св. Зосима Созополски. Това са все светци, които се празнуват на 19 юни ,  не са толкова познати, а си носят своята благодат.

Росица Ранчева