Нова фитнес площадка на открито зарадва учениците в ОУ „Кирил Христов“

В двора на старозагорското Основно училище „Кирил Христов“ на 18 юни 2024 г. бе официално открита нова фитнес площадка – многомодулен стрийт фитнес с шведска стена, лост на набиране, висилка, халки и успоредка, които веднага след срязването на лентата бяха тествани с нетърпение от седмокласниците. Новата придобивка е по европейски проект – дисктриктен грант DG2302 „Изграждане на открит фитнес за ученици от 1-7 клас в Основно училище „Кирил Христов“ на обща стойност 3840 USD, изпълнен с финансовата подкрепа на Ротари клуб Стара Загора – Берое, Фондация „Ротари“ и Община Стара Загора. Паралелно с това, дарение е и меката настилка на фитнеса на стойност 4285 лева, предоставена от „Завод за каучукови уплътнители“ АД – Горно Ботево. Успоредно с щедрото съдействие на дарителите и партньорите в проекта, училището участва и със собствено финансиране на дейностите, съпровождащи изграждането – монтиране и поставяне на обезопасителна ограда, боядисване и освежаване на прилежащите площи.

Церемонията по тържественото откриване на новото спортно съоръжение уважиха гостите: г-жа Надежда Чакърова – заместник-кмет „Образование и младежки дейности“ в Община Стара Загора, г-н Антон Тонев – президент на Ротари клуб Стара Загора – Берое, г-жа Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Стара Загора, както и членове на Ротари клуб Стара Загора – Берое. От страна на домакините присъстваха директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев, зам.-директорите Марияна Йотова, Пенка Манджукова и Катя Георгиева, педагогическият съветник Георги Димитров, учители и ученици.

В словото си директорът на училището г-н Балъкчиев подчерта: „Благодарим на нашите гости от Ротари клуб Стара Загора – Берое и от Община Стара Загора за помощта, която оказаха! На всички, помогнали за инициативата – огромно благодаря! Смятам, че всяко  училище заслужава да има такава хубава спортна база, както и нашето, в което се обучават близо 900 ученици, затова е от значение да разполага и с добри условия за спорт.“

Представителите на партньорите по проекта също взеха думата. Заместник-кметът г-жа Чакърова от името на Община Стара Загора поздрави присъстващите: „Скъпи гости и деца, с огромно вълнение днес съм тук, защото това събитие е доказателство, че когато има инициативност от училището, от неправителствения сектор и от Общината, разбира се, добрите неща се случват и то бързо! Ротари клуб Стара Загора – Берое се е грижел неведнъж за физическата активност на децата, те горят за тази кауза, за което ги поздравявам. () Смятам, че децата ще бъдат щастливи и ще използват новата придобивка с най-голямо удоволствие!“.

След това г-н Антон Тонев сподели как се е зародила идеята за фитнес площадката, подчертавайки ролята и инициативността на педагогическия съветник Георги Димитров. От името на Ротари клуб Стара Загора – Берое г-н Тонев благодари на Община Стара Загора и лично на г-жа Чакърова, че веднага е припознала проекта като подходящ. Той честити на г-н Балъкчиев и на училищния колектив новата придобивка. В изказването си отбеляза: „Длъжен съм да спомена, че Община Стара Загора е и финансов партньор за изпълнението на този проект. Те не са партньор само логистично или като подкрепа, наистина отделиха средства, така че още веднъж им благодаря, защото направеното е резултат от нашата обща работа“. В речта си допълни също: „И не последно място благодаря на Георги Димитров, чиято беше идеята за това и който се натовари с всичко по изпълнението ѝ.“ След това т-н Тонев представи следващия президент на Ротари клуб Стара Загора – Берое – г-н Димитър Стаматов, който също приветства домакините за новата придобивка. „Радвам се, че виждам проекта, реализиран в това добро състояние. Настина изглежда прекрасно! Вярвам, че той ще служи дълги години на училището. Ротари клуб Стара Загора – Берое подкрепя именно такива проекти, насочени към детско здраве, образование, медицина и здравеопазване. Това са част от нашите зони на фокус. И като клуб, който е ситуиран в град Стара Загора, ние непрекъснато подпомагаме местната общност с реализацията на подобни инициативи“, заяви г-н Стаматов.

Специален музикален поздрав към всички отправи малкият талантлив гайдар Виктор Славов от II „г“ клас. На гостите бяха поднесени по стара българска традиция пита и мед, като четвъртокласничките Доника Димитрова и Дария Димова специално дойдоха за повода, облечени в народни носии. Двете момичета, съпричастни на случващото се в любимото им училище през ваканцията, са участнички в група по народни танци „Радост“ с ръководител г-жа Нела Караманова. И малките, и по-големите ученици се радваха на новата фитнес площадка.

След церемонията гостите бяха поканени в учителската стая, където получиха сувенирни подаръци и благодарствени адреси в знак на признателност от ръководството на ОУ „Кирил Христов“ в лицето на директора Господин Балъкчиев.

Благодаря за доброто партньорство на Ротари клуб Стара Загора – Берое и на Община Стара Загора, че ни протегнаха ръка за осъществяването на идеята за фитнес на открито. Специално благодаря и на директора на нашето училище г-н Балъкчиев, че ми гласува доверие да координирам осъществяването на този проект“, сподели педагогическият съветник Георги Димитров.

Разбира се, най-доволни от новото съоръжение бяха учениците и учителите по физическо възпитание и спорт. „От името на колегите по физкултура благодаря за новата придобивка. Тя ще се ползва от учениците ежедневно, по предварително изготвен график и задължително с придружител с оглед безопасността. Един от основните раздели на методиката по физкултура е гимнастиката. Спортуването на фитнес площадка на открито е привлекателно, модерно и атрактивно занимание за младите хора, което е актуален прочит на популярните тренировки във фитнес залите, но навън е още по-добре – на въздух и сред природата“, отбеляза с удовлетворение преподавателят Митко Коцинов.

С новата придобивка реновираната неотдавна открита спортна база на ОУ „Кирил Христов“ доби напълно завършен вид и допълни богатата и модерна учебна материална база, с която се слави старозагорското училище.

Таня Николова