Изложба в памет на известния старозагорски художник Ботьо Ботев се открива на 26 юни

„Тази година се навършват 70 години от рождението на баща ни, обичания от всички, Ботьо Ботев. Сърдечно ви каним на откриването на изложба с негови творби в Художествена галерия Стара Загора, в сряда 26.06 в 18:00 часа.

Нека се потопим заедно в неговия вълшебен свят и си припомним незабравими спомени и моменти! Нямаме търпение! Ще се радваме да ви видим😊

Изложбата ще бъде изложена около месец, за да успеят да ѝ се насладят и хората, които няма да могат да присъстват на откриването.”

Доротея Ботева-Костова

Художникът Ботьо Ботев е роден на 7 май 1954 година в Стара Загора.

Завършва Художествената гимназия в Казанлък в нейния втори випуск през 1973 година. През 1982 година се дипломира във Великотърновския университет „Кирил и Методий“ – Факултет изобразително изкуство“.  Ботьо Ботев учи живопис в ателието на Янаки Манасиев, а след това при професор Александър Терзиев.

Връща с е в Стара Загора и през 1984 година прави първата си самостоятелна изложба, а след това и втора, като за първи път експонира не в изложбена зала, а във фоайето на  една от обществените сгради в града. Същата година печели наградата „Стара Загора“ – втора степен за живопис и високи постижения в национални изложби.

През следващите години участва в Международен пленер по живопис в Полша и в националния пленер „Светлина, земя и хора“ в Раднево.

През 1988 година печели награда за високи постижения в изкуството  на десетата национална изложба на учителите-художници в София и прави самостоятелна изложба. През 1996 година получава наградата „Анастасия Тошева“ за високи постижения в учебно-възпитателната работа  по изобразително изкуство.

Същата година дарява четири стенописа  и десетки картини на Пето основно училище – Стара Загора, където е преподавател по изобразително изкуство. С огромния си професионализъм и педагогически  подход успява да подготви  отлично всички свои ученици, които желаят да продължат развитието си в сферата на изкуството.

През 2000 година получава наградата „Неофит Рилски“ от Президента на републиката за високи успехи. Негови платна  са притежание на галерии и частни колекционери в Полша, Италия, Германия, Норвегия и др.

На 23 май 2023 г. в Пето основно училище „Митьо Станев“ бе открита зала в училището на името на легендарния учител по изобразително изкуство Ботьо Ботев.