Във вълшебно пътешествие участваха учениците на ЦСОП

Преди няколко дни, в късния следобед, на старозагорския общински площад се проведе необичайно събитие. Няколко десетки деца, техните родители, учители и приятели участваха във вълшебно пътешествие по българските планини. Осъществява се от Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП) за втора поредна година.

Сред каскади от многоцветни балони и музика, екскурзоводите Коки и Боки съобщиха, че миналата година по същото време, по същия вълшебен начин, децата са били на море. Сега с пълен напред – към планините. Под звуците на любимата детска песен по текст на Младен Исаев „Високи, сини планини, реки и златни равнини, небе по-нежно от коприна — това е моята родина. .двама по двама с бодра крачка туристите се отправиха към планината.

Коки попита :“Знаете ли как се ходи в планината?“ и отговорът дойде от няколко деца – с раница и удобни обувки.

Какво трябва да има в раницата? – попита Боки: Храна, вода, шапка, яке и по една тояжка да е лесно при изкачването на стръмнините.

И така децата сложиха раничките и шапките и тръгнаха най-напред към Стара планина с влакчето“ (Има такава игра и песен). Заредиха се спирки за почивка, за смях, веселие, гатанки и разбира се хорца.

Пътуването, нали е виртуално, продължи с много настроение и изненади към Пирин планина, Странджа, Родопите…

По едно време удари тъпанът и ручна гайда. Хайде пак на хорото. Момичетата нагиздиха с венчета от цветя, а на момчетата дадоха кърпи. Толкова е хубаво и весело на хорото. Повечето от децата за първи път виждаха истинска гайда. Смелите любопитковци дори я стиснаха в ръце, а още по-по най-смелите се опитаха да я надуят…

Още изненади предложиха Коки и Боки. Отнякъде се появи истински калпак, който беше нахлупен на главите на желаещите. И още една изненада- любимият учител по музика -народният певец Веско Василев, преподавател в Центъра, изпя една хороводна песен, която предизвика и зяпачите да се хванат на няколкото ката хоро. И още една изненада. Незрящият Боби, възпитаник на г-н Василев, изпя много хубаво, още една хороводна песен.

После – пак на „влакчето“ и ето ни на гара Стара Загора. Довиждане! Весела ваканция! Хубаво лято! А та есен – пак с песен!

Идеята е да се привлече общественото внимание върху децата, потребители на Центъра, които са като всички останали деца, само с някои физически или психически проблеми.

Проявата се осъществи с учениците от ЦСОП, които са около 100, с техните родители и учители. Поканени бяха да участват деца от домовете , от защитените жилища и всички, които искат да се повеселят и най-вече да се хванат на хората.

Росица Ранчева