В ОУ „Кирил Христов“ четвъртокласниците завършиха с впечатляващо тържество на новата открита сцена

С празнична програма на 17 юни 2024г. в двора на старозагорското Основно училище „Кирил Христов“ отбелязаха завършването на четирите паралелки четвъртокласници в присъствието на техните родители. С трепет и вълнение децата се разделиха със своите любими начални учители – класните ръководители Яна Иванова, Мирослава Петрова, Анна Христова, Тонка Маринова, които работят в екип с преподавателите от групите за целодневна организация Светла Георгиева, Васил Станков, Миглена Иванова. Преди да получат своите удостоверения за завършен начален етап на основно образование, 103-мата ученици от четвъртите класове отпразнуваха успешното приключване на тази паметна за тях учебна година с впечатляваща празнична програма, в която представиха своите таланти на новата открита училищна сцена. Учениците, учителите и родителите бяха поздравени сърдечно от директора на училището Господин Балъкчиев, от заместник-директора по учебната дейност в начален етап Катя Георгиева, от г-жа Донка Тодорова – представител на родителите. Празника уважиха още заместник-директорите Пенка Манджукова и Марияна Йотова.

Тържеството премина с много настроение, багри и усмивки, сълзи на радост и на благодарност. Водещи на програмата бяха чаровните Теодор Михов и Калина Момчилова от IV „а“ клас. Грациозната балерина Никол Мемлекетова от IV „г“ клас трогна присъстващите със своето изящно и чувствено изпълнение на танца „Ария“. Ученици от IV „в“ клас – Ан Мари Наскова, Доника Димитрова, Теодора Петкова и Яна Димова – представиха с много артистичност хумористичната драматизация „Ние не сме като тях“ в стила на Чудомир. С две прекрасни песни – „Децата искат“ и Щастие“, възхитиха публиката младите таланти от сборна група от IV клас под ръководството на учителката по музика Нела Караманова. Като истински последователи на патрона на училището Кирил Христов със свои авторски стихотворения се изявиха и петима млади творци – Дара-Мария Петрова от IV „г“ клас (с „Ваканция“), Марая Йоргова от IV „а“ клас (с „Училище прекрасно“), Доника Димитрова от IV „в“ клас (с „Ваканция, здравей!“), Теодор Михов от IV „а“ клас (с „Училище любимо“), Калина Момчилова от IV „а“ клас (с „Мое любимо училище“). Специален поздрав към всички отправиха младите танцьори Лора Веселинова от IV „в“ клас и Росен Иванов от IV „б“ клас с изпълнение на атрактивен джайв. Прелестната Дария Димова от IV „в“ клас потопи публиката в магията на поезията с рецитация на стихотворението „За приятелството“. В света на художествената гимнастика зрителите бяха пренесени от майсторското изпълнение на „Художествен танц“ от Никол Парлапанска от IV „а“ клас. Последва оригинален рецитал на учениците от IV „б“ клас, които споделиха в стихотворна форма как са минали четирите години в началния етап според тях. След това последва интересен ритуал – четири деца, по едно от всяка паралелка, със съдействието на г-жа Караманова, пуснаха от сцената в небето да полетят бели гълъби – символи на надеждата за сбъдването на полета на мечтите на децата. Програмата завърши с брилянтно изпълнение на „Тракийски танц“, поднесен от сборна група по народни танци „Радост“ по Национална програма „Заедно в изкуството и спорта“ под ръководството на г-жа Нела Караманова.

Дългоочакваната кулминация на тържеството беше официалното връчване на удостоверенията за завършен начален етап на основното образование. За целта под бурните аплодисменти на публиката всяка паралелка се качваше на сцената заедно със своите начални учители. Следваха вълнуващи поздрави от директора Господин Балъкчиев и от заместник-директора Катя Георгиева. Освен удостоверенията на учениците, директорът г-н Балъкчиев връчи и грамоти за отличен успех на изявените четвъртокласници. Не бяха забравени и учителите – класните ръководители г-жа Иванова, г-жа Петрова, г-жа Христова и г-жа Маринова, учителите в целодневна организация г-жа Георгиева, г-н Станков и г-жа Иванова, както и преподавателката по английски език Ива Секулова, които получиха от ръководството на училището награди и грамоти за показани професионални умения и мотивиране на учениците за високи постижения в процеса на обучение и възпитание през учебната 20023/2024 г. И тези отличия бяха напълно заслужени, защото вложените труд и вдъхновение дадоха и тази учебна година престижни резултати. На Националното външно оценяване средните резултати на четвъртокласниците от ОУ „Кирил Христов“ бяха съответно отлични (87,50 т.) по български език и литература и много добри (81,52 т.) по математика, много над средното ниво за страната.

В края на тържеството четвъртокласници, учители и родители от ОУ „Кирил Христов“ се разделиха с пожелание от ръководството, в лицето на г-н Балъкчиев и г-жа Георгиева, за весела ваканция и до нови срещи през следващата учебна година, когато учениците ще поемат по пътя на знанието в прогимназиалния етап.

Таня Николова