Великолепният спектакъл на операта „Турандот“ от Дж.Пучини на сцена на 20 юни

Последната опера на Джакомо Пучини „Турандот” ще зарадва почитателите на великия Маестро на 20 юни от 19.00 часа.

Знаменитата постановка – опера с кукли, белязала българската музикално-сценична традиция с иновативна мултижанрова реализация, бе създадена през 2018 година на сцената на Старозагорската опера. В сътрудничество с Държавния куклен театър-Стара Загора Старозагорската опера обогати афиша си с необикновен спектакъл, който разказва познатата приказка за жестоката китайска принцеса с участието и на новия оперен герой – куклата. Пищен, впечатляващ и атрактивен спектакъл, който се превърна в едно от най-очакваните събития в оперния календар на България.

Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на декора и костюмите – Каталин Йонеску-Арборе в екип с художниците – куклени сценографи Силва Бъчварова и Васил Рокоманов. На 20 юни в ролята на Турандот зрителите ще видят сръбското сопрано Драгана Радакович, в ролята на Калаф гостува италианският тенор Дарио ди Виетри, басът Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Тимур, а в ролята на Лиу ще дебютира Гергана Георгиева. В ролята на Алтум – Милко Михайлов, Пинг, Панг и Понг ще бъдат съответно Теодор Петков, Георги Динев и Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов – Мандарин.  Участват оркестър, хор и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавния куклен театър-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур. Спектакъла ще дирижира Григор Паликаров.

ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА с ДЕБЮТ В РОЛЯТА НА ЛИУ!

На 24 февруари 2024 г. на сцената на Старозагорската опера бе дебютът на Гергана Георгиева в ролята на Татяна във впечатляващата постановка на операта „Евгений Онегин” от П. И. Чайковски.

Гергана Георгиева е родена в гр София. През 2012 г. завършва с бакалавърска степен  НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по оперно пеене на проф. Мила Дюлгерова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов. През 2013г. защитава и магистърска степен. След завършване на Академията, неин вокален педагог става прочутото българско мецосопрано Христина Ангелакова.

Участва в майсторските класове на: Анна Томова-Синтова, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Стефка Евстатиева и Орлин Анастасов.

Носител е на Първа награда на  Четвъртия международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ в гр.Плевен, получава и Специалната награда на Държавна опера-Варна за дебют в спектакъл. Печели Първа награда на ХIII международен конкурс „Франц Шуберт“ в гр.Русе. Лауреат е на Международните конкурси „New Opera Talent“ в гр.Риети (Италия) и на Първия  национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ в гр. Бургас, на който получава специалната награда на Старозагорската опера – дебют в премиерния спектакъл на операта „Евгений Онегин”.

През септември 2021 г. става стипендиант към Академия „Санта Чечилия“ и завършва обучението си в Академията „Борис Христов“ в Рим с преподаватели Орлин Анастасов, Бойко Цветанов, Александрина Пендачанска, Дарина Такова, Мариана Пенчева, Алесандро д’Агостини и Роберто Скандиуци.

На 9 ноември 2021 прави своя дебют на сцената на Държавна опера-Варна в ролята на Леонора от операта „Трубадур“ на Джузепе Верди.

На 15 юни 2023 г. в Зала 1 на НДК, дебютира в ролята на Донна Елвира от операта „Дон Жуан”  от  В. А Моцарт в премиерната постановка на МДТ „К.Кисимов“ гр. Велико Търново.