Уъркшоп за магичното изкуството ЕБРУ проведе доц. Бекир Кескин

На 12 юни 2024г. в Художествена галерия – Стара Загора се проведе уъркшоп от доц. Бекир Кескин, фокусиран върху визуалния дизайн, колажа, визуална манипулация и техника за печат Ebru. Организатор на събитието е Педагогически факултет към Тракийски университет – Стара Загора . Целта беше да предостави на участниците изчерпателно представяне на различни художествени техники и практики.

Студенти и гости на Галерията имаха възможността да се запознаят с магията на техниката ЕБРУ. Доц. Берир Кескин направи демонстрация на това традиционно изкуство на печат, което има персийски корени.

Изкуството ЕБРУ представлява рисуване във вода, като за да бъде изпълнено са необходими търпение и усет. Изисква се изключителна деликатност и внимание. Не може да се направи едно и също ЕБРУ два пъти. Отпечатъкът винаги е неповторим и резултатът не може да бъде контролиран. Това всъщност превръща изкуството ЕБРУ в специално и магично.

Чрез практически дейности, присъстващите имаха възможността да разширят своите артистични умения, да изследват нови медии и да бъдат част от междукултурен обмен и сътрудничество.

Д-р Катя Тинева-Гюрковска

директор на Художествената галерия