Нов поглед за историята на Стара Загора представиха в изложба художниците от Международния пленер „Дружба“ 2024

От 7-ми до 15-ни юни 2024г. Стара Загора беше домакин на 28-то издание на Международния пленер „Дружба“. Организатор на събитието е Представителството на Съюза на българските художници в града със съдействието на Община Стара Загора. Участваха Клара Хорис- Малага, Испания, Сузане Хуземан – Берлин, Германия, Чаъръ Сарай, Истанбул, Турция,Гергана Табакова-София, България, Пенка Минчева – Карлово, Ганчо Ганчев-Гано – Велико Търново, Райчо Чакъров- Стара Загора и Слави Тенев -Стара Загора.

В ранния съботен следобед на 15 юни в Изложбена зала „Лубор Байер“ официално беше открита изложбата, плод на едноседмичната работа на артистите.

Всяка творческа среща от подобен тип представлява своеобразно стълкновение, което се случва върху културно поле, съставено от различни елементи, така във встъпителното си слово д-р Милен Алагенски, председател на Представителството.- От една страна това е индивидуалната подготовка и натрупванията на авторите, техните естетически позиции и границите на готовността им да ги защитят. От друга – това топосът Стара Загора със своята историческа предопределеност, рождените къщи на поетите, в които колегите твориха, както и физическите предопределености на изложбена зала „Лубор Байер“. Може би имено заради тези константи, темата на творбите е историческото наследство на града ни“.

Г-н Алагенски наруши традицията при откриване на подобни изложби, като по немски модел, артистите сами представиха творбите си, провокацията за тях, невероятната атмосфера на стародавния град, в който и въздухът има душа.

За Сузануе Хуземан рисуването е генно кодирано чрез нейната майка и е магичен и интуитивен процес, а вдъхновението й идва от среща с колегите. Творбите на Клара Хорис са инсперирани от историята на земята ни със съответните артефакти под краката ни, „от които можем да изпитаме магията на универсалната символика“. Творбата на Чаъръ Сарай засяга проблема за тълкуването на паметта. Той представя шест черно-бели „Скици за две знамена“, посветени на Мемориала „Бранителите на Стара Загора“. Гергана Табакова е вдъхновена от конкретен обект – Регионален исторически музей  Стара Загора и съвместителството на различни изложби в него . Картините й се концентрират върху невидимите връзки на детската игра, , отношенията деца-деца и нагонът за владеене, превземане и победа. Пенка Минчева е автор, възпитана в естетиката на керамиката. Работите й „Утроба“ и „Майка и двете й деца“ са смесица от рисунка нанесена с печат, напомнящ за графиката, в която обектът е керамиката и всичко това е натоварено със символиката на буквите.

Ганчо Ганчев е млад автор, който работи между живописта и стенописа. В творбите му са видими сходствата между характерните за творчеството му форми и някои от артефактите, открити и съхранени в Стара Загора. По този начин подчертава, че сме жив организъм и всеки от нас, съзнателно или не, пренася информация, чиято крайна дестинация е неясна.

В творбите на Райчо Чакъров и Слави Тенев основната мотивация е историята на града с неговите разрушения и възстановявания. И докато при Чакъров акцентът е върху възрожденското начало, то при Слави Тенев миналото на града ни ни задължава да покажем отношение към настоящето му“.

И осемте участници в пленер „Дружба“ благодариха на организаторите за възможността да се срещнат, за перфектните условия, за удоволствието да контактуват, да опознаят нови пространства, които да ги вдъхновят в творческия процес.

Всички пленеристи получиха традиционния плакет и Цветен двуезичен каталог с представянето им.

Според статута на пленера, след закриване на изложбата към края на месеца, творбите стават притежания на Художествена галерия- Стара Загора.

Росица Ранчева