Проект за био земеделие ще реализира по международната Програма Еразъм+ 9-то ОУ“Веселин Ханчев“

Девето основно училище „Веселин Ханчев“ е одобрено по програма „Еразъм+“ в сектор „Училищно образование“. В рамките на този проект група учители и ученици от начален и прогимназиален етап ще посетят столицата на Португалия – Лисабон, както и красивия град Синтра. Посещението има за цел да запознае участниците с био земеделието и пермакултурата.

Училището има традиции във възпитанието на грижа и симбиоза с природата у децата. Доказателство за това е иновацията „Ръчички по браздички“, която се прилага в начален етап.

Проектът по  „Еразъм +“, спечелен от екипа на Девето основно училище, е насочен към повишаване на екологичната осведоменост и практически знания сред учениците. Те ще имат възможност да се запознаят с различни техники за био земеделие, както и с принципите на пермакултурата, които акцентират върху устойчивото използване на природните ресурси. Участниците ще научат как да прилагат тези методи в градска среда, които са особено актуални в контекста на глобалните усилия за опазване на околната среда и борба с климатичните промени.

Посещението в Лисабон и гр. Синтра ще включва посещения на био ферми и пермакултурни проекти, където учениците и учителите ще могат да наблюдават и участват в различни практически дейности.

Одобрението по програма „Еразъм+“ е голямо признание за нас и е резултат от усилията на педагогическите специалисти за предоставяне на качествено образование и възможности за личностно развитие на учениците. Програмата „Еразъм+“ е известна със своята цел – международно сътрудничество и обмен на добри практики в сферата на образованието

„Изключително щастлива съм да споделя тази новина! Месеци наред работа над проекта се увенчаха с успех и за първи път нашето училище ще покаже своите образователни практики извън граница и ще почерпи идеи от своите чуждестранни партньори. Тепърва предстои да прокараме пътеките напред, но целта е ясна – споделяне на добри практики и разширяване на кръгозора на учители и ученици! Истината е, че когато се работи в екип и с любов, всички мечти се сбъдват!“

Мария Горчева,директор на 9 ОУ“Веселин Ханчев“