Програма на „Джаз в цялата страна“ -15-16 юни, Стара Загора

Нещо съвършено ново, затова пък многообещаващо и красиво. Представи го Светослав Николов – програмен директор на Радио Jazz FM. Той организира фестивал „Джаз в цялата страна“, който естествено ще се прелее в „Цветовете на джаза“. След Варна и Бургас, Стара Загора е третия домакин на този форум на талантите, младостта и дръзновението. Ще се проведе в два дни.

Организираният от Jazz FM 104 MHz Пътуващ общностен фестивал „Джаз в цялата страна“ в третото си издание гостува на Стара Загора. В четири събития при свободен вход на 15 и 16 юни той ще срещне обществеността и гостите на града, както и слушателите в ефира и онлайн, с повече от 60 артисти от града. Концертите се провеждат на Античен форум „Августа Траяна“ (при лошо време, каквато прогноза няма – в залата на Държавна опера – Стара Загора), а музикалните срещи – в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.

Ще чуем най-младите таланти, големите имена и известните състави, ще представим нашия партньор – Държавна опера Стара Загора – State Opera Stara Zagora със спектакъла „Джазоспекция“ и с проекта „Ние сме музиканти“, както и учебното заведение, чиито млади дарования са в нашия фокус – НУМСИ „Христина Морфова“ град Стара Загора с концерт на ученици и преподаватели, а също и Центъра за подкрепа за личностно развитие, както и НЧ „Родина – 1860“ с Вокална група „Усмивки“. Ще се включат Общински бигбенд – Стара Загора, групите Project 7, Overground Brass Band и @Mike Sax & X Key.

Провежданият от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора Национален конкурс за млади джаз изпълнители, създаден и ръководен от Надя Тончева, ще бъде отправна точка в това богато музикално пътешествие. Съобразихме датите на фестивала така, че в самото му начало да дадем сцена на призьорите от конкурса – наградените през тази и отличени през изминали години, сред които много стипендианти на Министерство на културата, както и наградени преподаватели. Ще чуем таланти от града и от цялата страна. Ще им акомпанира Мирослав Турийски – пиано, а в отделни изпълнения ще се включат и басистът – колегата от Jazz FM Владислав Мирчев, и лауреатът на конкурса – барабанистът Ивайло Манев. Специален участник в някои от песните ще бъде тромпетистът Mihail Yossifov – Artist Page. По традиция изпълнения ще поднесе и Надя Тончева, която ще пресъздаде песен на Антонио Карлос Жобим и джаз стандарт с квартет, в който специално участие взима китаристът Живко Велев. В конкурса тази година се включват рекорден брой младежи – 33-ма индивидуални участници и 4 формации. От второто издание насам като програмен директор на Jazz FM съм член на журито.

НУМСИ „Христина Морфова“ чества 50 години от своето създаване. Класовете по поп и джаз пеене, водени от Павел Цонев и Паолина Малешкова, както и класът по китара, ще се включат със свои изявени представители. От тях ще чуем джаз стандарти, значими произведения от Хърби Хенкок, основополагащи песни на „Бийтълс“ и хитове на Майкъл Джексън, с чиято интерпретация учениците израстват. Възпитаници на училището, сега преподаватели в него, ще покажат пътя на развитието, като се завърнат към свой концерт от 2017 г., на който изпълняват произведение на покойния сега преподавател по полифония Петър Петров, а също и любима пиеса на Астор Пиацола.

За специален проект сме поканили старозагорския талант Ивайло Манев и неговия преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Hristo Yotsov. За първи път на сцената заедно като дуо ще застанат старозагорците Ивелина Цонева и Даниел Николов, възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“, които сега са част от Вокална група „Спектрум“.

Старозагорските поети са друг акцент в програмата – шлагери на Петър Ступел и Йосиф Цанков по стихове на Веселин Ханчев ще изпълни Мими Николова – официална страница, а песен по „Тихият пролетен дъжд…“ на Николай Лилиев с композиция на Красимир Милетков ще поднесат младите певици от Вокална студия Траяна Глас – Official с ръководител и вокален педагог Лиляна Дойчева Бориса Неделчева и Габриела Тенева.

Самата група „Траяна“ ще е в центъра на една от музикалните срещи. В присъствието на дългогодишния ръководител, оформил облика ѝ на акапелна формация – Кирил Тодоров, за наследството на формацията ще разкажат Лиляна Дойчева и Надя Тончева, свързали голяма част от творческия си път с тази група. На събитието ще прожектираме за първи път на голям екран филма на колегата от bTV Станчо Станчев за 35-ата годишнина на „Траяна“, който той специално засне за поредицата „Филми за джаза“ на Jazz FM с оператора Мария Проданова. Ще излъчим неизползвани във филма кадри с разказа на Кирил Тодоров и ще покажем снимки из живота на групата от лични колекции. Картината ще допълнят филма на Таня Доганова-Христова с музикални импресии по песни от единствената плоча на групата, както и още един документален филм и два видеоклипа, заснети също от БНТ.

Другата музикална среща ще е за джаз историята на Стара Загора и в нея документи от един век назад във времето ще покаже краеведът Снежана Маринова, а началникът на Държавен Архив Стара Загора Калина Маджарова ще разкаже за кореспонденцията в картички между Леа Иванова и Еди Казасян и родената в Стара Загора диригентка Росица Баталова. Ще видим архивна снимка на Иво Папазов и ще научим повече за създателя на Симфоничния оркестър на НУМСИ „Христина Морфова“ и на старозагорския Градски духов оркестър – варненеца Веселин Ненов. В прожекции ще споделим мили спомени от разкази за Стара Загора на родените там и работещи в други кътчета на България и по целия свят Мария Митева (Люксембург), Пламен Карадонев (САЩ), Ангел Демирев, Стоян Роянов – Я-Я и др. – повечето от тях – възпитаници на Музикалното училище в града.

Входът за всички събития е свободен.

Програма

15 юни, събота

15 ч. – 16 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески“, запис за последващо излъчване

Джаз историята на Стара Загора. С участието на изследователи и доайени, представяне на архивни материали от РБ „Захарий Княжески“, Държавен архив – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора. Видео прожекции на разкази за Стара Загора и изпълнения на Пламен Карадонев, Мария Митева, Ангел Демирев, Иво Папазов – Ибряма, Стоян Роянов – Я-Я и др. – по-голямата част от тях – възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“.

18:30 ч. – 22 ч., Открита сцена на Античен форум „Августа Траяна“

18:30 ч. – Връчване на наградите от Националния конкурс за млади джаз изпълнители.

На живо по Jazz FM:

19:10 ч. – 20:30 ч. – Представяне на достиженията на Националния конкурс за млади джаз изпълнители, организиран от НУМСИ „Христина Морфова“ с подкрепата на Община Стара Загора и с участието на Министерството на културата. Акомпанират Мирослав Турийски – пиано, Станислав Георгиев – бас, Ивайло Манев – барабани, със специалното участие на Михаил Йосифов – тромпет.

Изпълнения на призьори от тазгодишното издание на конкурса.

Изпълнения на стипендианти на Министерството на културата: Стилияна Стойнова и Елвира Илчева – НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора, Мария Вандева – НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, Аглея Канева – НУИ „Добрин Петков“ – Пловдив, Ивайло Дамянов – НУИ „Добри Христов“ – Варна.

Изпълнение на призьорите на конкурса ABND – ученици на Йордан Владев – награден от конкурса преподавател.

Изпълнение на Доротея Люцканова – награден от конкурса преподавател.

Изпълнения на обучаващи се във Вокална студия „Усмивки“ към Народно читалище „Родина – 1860“, печелили награди от конкурса.

Изпълнения на Надя Тончева със специалното участие на Живко Велев – китара. Представяне на най-новия проект на Надя Тончева с песните на Антонио Карлос Жобим, с който вече срещнахме публиката на „Jazz Велинград“.

20:30 ч. – 20:50 ч. – Представяне на ЦПЛР – Стара Загора:

Интервю с директора г-жа Златица Радева.

Изпълнения на Школата по барабани със специалното участие на възпитаника на НУМСИ „Христина Морфова“ Ивайло Манев – лауреат на Националния конкурс за млади джаз изпълнители.

21 ч. – Специален проект на Ивайло Манев с неговия преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Христо Йоцов.

21:20 ч. – Мими Николова пее Веселин Ханчев: „Замълчи, замълчи“ и „Приказка“.

21:30 ч. – Изпълнения на родения в Стара Загора и възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ Веселин Койчев.

 

16 юни, неделя

 

11 ч. – 12:30 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески“, запис за последващо излъчване

Историята на Вокална група „Траяна“. Прожекция на филма на Станчо Станчев (Вокална група „Траяна“ на 35 години (Видео) – Jazz FM) и на невключени в него откъси от интервюто с Кирил Тодоров. Разговор с членовете на състава Лиляна Дойчева и Надя Тончева. Специален гост – Кирил Тодоров. Представяне на аудио, видео и фото материали. Прожекция на филмирания от Таня Христова албум на „Траяна глас“.

19 ч. – 22 ч., открита сцена на Античен форум „Августа Траяна“, на живо в ефира на Jazz FM

19:00 ч. – Бигбенд Стара Загора с диригент Виктор Крумов. Специално представяне на деца от проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора.

19:30 ч. – 20:30 ч. – Представяне на НУМСИ „Христина Морфова“:

Интервю с директора г-н Красимир Къшев.

Изпълнения на вокалисти от класовете по поп и джаз пеене на Павел Цонев и Паолина Малешкова, със специалното участие на Илин Папазян – песните на Хърби Хенкок, песните на „Бийтълс“, джаз стандарти.

Изпълнение на ученика по китара Андрей Георгиев – призьор от Националния конкурс за млади джаз изпълнители.

Възстановка на изпълнения от 2017 г. на тогавашните ученици в училището, днес преподаватели там – Георги Белчев, Божидар Рахнев и Ива Профирова, и Ивайло Манев: „Ако Пахелбел свиреше джаз“ от покойния сега преподавател по полифония Петър Петров и „Либертанго“ от Астор Пиацола.

20:30 ч. – Откъс от „Джазоспекция“ на Държавна опера – Стара Загора.

21 ч. – Project 7 с Павел Цонев – клавишни, Валентин Данев – китара, Станислав Георгиев – бас, Никола Енев – барабани.

21:30 ч. – Overground Brass Band, воден от Даниел Лазаров.