Магията на любовта възпяха три очарователни и талантливи дами

На 11 юни 2024г. в рубриката „Музика без граници“ на Държавна опера Стара Загора се състоя песенно-поетичен концерт „Песните на Пучини“. Главните действащи лица бяха три очарователни дами – Деси Стефанова -сопран, Деница Петрова -на рояла и Елена Мури – поезия.

Концерта откри оперната певица Деси Стефанова с песента „А ТЕ“ – „На теб“. „О, колко много те обичам! Да те притисна до сърцето си…така страдам далече от теб…дай ми целувка и ще забравя за целия свят…“. Последва „Inno a Diana” – “Химн за Диана“ . Пучини е бил страстен любител на лова и тази  песен посвещава на своите ловни другари. Тя се превръща в своеобразен химн на ловците. Химн за Диана, богинята на лова, която закриля и винаги бди над ловците по техните диви пътеки от снежните Алпи, през пролетта и гъсти гори до Сицилианското крайбрежие. Слава на тебе!

След „Casa mia” – “Дом мой“ Елена Мури започна своя рецитал по авторски стихотворения. Най-често те са от няколко строфи, но толкова красиви, възвишени, мъдри, бисерчета в любовната ни поезия. Тя чете своите изповеди между изпълненията на Песните на Пучини.

Приспивната песен „E, Luccellino” (Ninna-nanna), “Птиченцето“ -“Дом мой“ Пучини пише по поръчка на списание „Дом“ с молбата да напише „ред музика“, изхождайки от сентенцията „моят дом, моята крепост“. Композиторът изпълнява поръчката с известна неохота и не е доволен от крайния резултат. Но и тук, въпреки всичко се усеща душевната магия на автора. „Птиченцето“ е написана за осиротялото дете на близък семеен приятел. Въпреки тъжния повод, песента е животоутвържаваща и трогва със своята нежност и простота.

Последваха песните „Terra e mare”- “Земя и море“, „Slava Regina” – “Слава на Пресветата Дева“- религиозна- ларго прослава на Светата Дева – майка покровителка на нещастните и нуждаещите се, даващи утеха и любов. Песента намира отглас в операта на Пучини „Le Villi” – “Самодивите“.

Любовна историйка“- “ Storiella D’amore” е написана по разказа за целувката между Паоло и Франческа от „Ад“ (Божествена комедия) на Данте- конкретно стиховете от 127 до 138. Тук вече се усеща „малката Пучиниева героиня“ с препратка към арията на Мими от операта „Бохеми“.

Следващата песен беше „Avanti Urania” – “Пълен напред, Урания“. „Урания“ е името на новия шотландски параход на Маркиз Лиши – съсед и меценат на Пучини в Лука – родният град на Маестрото. Така по негова поръчка се явява песента . Пълен напред, Урания. Нищо не може да спре устрема й. Подобно на своя господар – мил и сърцат и „Урания“ трябва да покорява светове и да печели слава. Отглас от песента откриваме в „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“ и кораба на Пинкертон и тръпнещата в очакване Чо-Чо-сан.

Последна от деветте песни беше „Sole e amore” – “Слънце и любов“. Най- известната песен на композитора става основа за квартета от 3-то действие на операта „Бохеми“ Самият Пучини я подарява на Франческо Паоло Тости с автограф и пише “моят първи зародиш на Бохеми“.

Музиката на Пучини е необятна вселена от емоционална дълбочина, наситеност и любов. Тя беше поднесена на взискателната публика по възможно най-добрия начин с много нежност, обич и страст от гласовитата  Деси Стефанова и изключителната Деница Петрова.

Защо Джакомо Пучини и поезията на Елена Мури? Ако трябва да опишем живота на Пучини с две думи, това са Любов и Музика. Същото важи и за Елена Мури – Любов и Музика на словото.

Отворя ли,

Затворя ли очи,

Любов.

Все ти,

Все ти…“

Това е стих от най-новата книга на Елена Мури „Само по теб“, което веднага откликва в песента на Пучини „На теб“ (О, колко много те обичам…)

На биса г-жа Стефанова изпълни любимата си песен „Avanti Urania”.

В световната година на Джакомо Пучини Старозагорската опера предлага серия от събития, в които ще представи някои от знаковите му оперни заглавия.
„Бохеми”, „Турандот”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай” са акцентите в лятната програма, а на Фестивала на оперното и балетно изкуство ще бъде премиерата на „Самодивите” и „Джани Скики”.

Росица Ранчева

Снимки:Рад Димитров