„Тѐ ти, булка, Спасовден!“: Откъде идва и какво означава популярният израз

Православната църква чества на 13 юни Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.

Тѐ ти, булка, Спасовден!“ е израз, широко разпространен от българския фолклор.

Обичайно изразът се използва, когато някакво събитие се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква.

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие.

Жената, която няма деца трябва да преспи под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с другар, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и т.н. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията във възрожденското общество. Защото невинаги причината за безплодието е в жената. Много разкази се свързват с този ден.

Повечето от тях водят до идеята, че на Спасовден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти, булка, Спасовден!“. Тоест, днес може.