Млади старозагорски математици ще представят свои разработки на WMI Mini Math Creative Competition

Трима старозагорски ученици  представят свои разработки  в  столицата на Малайзия Куала Лумпур на състезанието WMI Mini Math Creative Competition през юли 2024 г..

Това са Иван Канев от 11 клас на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, Радослав Балкански от  10. клас, ППМГ „Гео Милев“ и Максим Танков от 9. клас, ППМГ „Гео Милев“ и тримата от Академията по математика към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора.

WMI Mini Math Creative Competition  е състезание  за насърчаването на учениците да прилагат математическите си знания по различни начини чрез изкуство, музика, архитектура, спорт и други сфери от нашето ежедневие.

Разработките се представят на английски език във видеоклип, не е по-дълъг от 10 минути.

В състезанието се връчват общо 6 медала с парична премия –  1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови медала.

На 19 юни от 19 часа в камерната зала на  дом за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ Иван, Радослав и Максим ще представят своите разработки.

През 2023 г. Радослав Светославов Балкански от 10. клас на ППМГ „Гео Милев“ спечели бронзов медал в Сеул с разработката си „Математиката в природата и роза Дамасцена“. В нея Радослав акцентира  върху връзката между  математиката в природата, чрез геометрични форми, наподобяващи златното сечение, както и перфектни пропорции,  пътят на създаване на розово масло през погледа на математиката.  Всичко това в Долината на розите.

В столицата на Малайзия  Куала Лумпур, през юли 2024 г., Радослав Балкански ще представи част от тракийското наследство през погледа на математиката – златното сечение в съкровищата на траките,  геометрични хипотези… свързани с обекти, разположени върху концентрични окръжности с център Севтополис и правоъгълни триъгълници с върхове измежду най-значимите тракийски могили, за мерните единици в Голямата Косматка … Всичко това измерено с голяма точност с помощта на World Distance Calculator.

Разработката на Иван Канев  е насочена към приложение на математика в спорта и е посветена на откриващите се олимпийски игри в Париж.

Разработката на Максим е свързана с това как математиката ни помага при изработване на ефективни стратегии.

Максим ще представи и разработката на брат си Теодор Танков, който е второкурсник в Bocconi University  в Милано.

До този момент Стара Загора има два бронзови медала – през 2019 г. в Сеул Теодор Танков спечели трето място с разработка „Магията на Фибоначи“. Също бронзов медал и парична награда спечели през 2023 г. в Сеул  Радослав Балкански.

ЛЮБОМИР ЛЮБЕНОВ