Биг бендът Стара Загора е черешката на тортата на „Цветовете на джаза“

Това определи в блиц анкета с „постоянното присъствие“ на джазовия фестивал в Стара Загора от първото до единадесетото му издание. Всъщност 100-минутният концерт беше дебют на Общинския духов оркестър – Стара Загора в новото му амплоа и на биг-бенд. Това са все едни и същи хора, но е променена посоката, в която се развиват.

Бендът откри третата фестивална вечер на „Цветовете на джаза“. Под диригентската палка на младия маестро Виктор Крумов, програмата беше изградена върху джаз-фънк вълната. Повечето от инструменталите са аранжимент на Крис Бърк Те така са така направени, че дават възможност за импровизация, което „разчупва“ оркестъра…Солистът саксофонист Милен Стойков, възпитаник на Старозагорското музикално училище „Христина Морфова“, се представи като изключителен музикант. Вокалът Пламен Бонев допринесе изключително много за повишаване на адреналина на публиката, изпълнила всяко кътче на главната улица на античния град „Августа Траяна“. Симона Динчева – едно старозагорско бижу, ученичка на голямата певица Марижана Иванова, показа висок професионализъм и с двете парчета. Неслучайно очарователната талантлива госпожица, възпитаничка на СУ „Железник“ е носител на индивидуална награда „Млада Загора“ за 2024г.

Доволен съм от дебюта ни, сподели за Долап.бг Виктор Крумов.- Това постигнахме със сериозна работа през изминалата и тази година, плюс ангажиментите ни като Духов оркестър на Общината. Изпълнихме програмата минимум. Радвам се, че колегите вече започнаха да ми се доверяват и да изпитват удоволствие от това, което правим и постигаме. Убеден съм, че това е само малка част от потенциала на този оркестъра“.

Публиката възнагради с бурни овации и аплодисменти завладяващото представяне на Биг бенд – Стара Загора.

Малко история:

През 1970 г. Общинският съвет в Стара Загора възлага на диригента на Операта Веселин Ненов да създаде Градски духов оркестър. Провежда се конкурс в национален мащаб, назначават се 29 музиканти, осигуряват се средства за закупуване на инструменти, пултове, ноти. След маестрото на диригентския пулт застава Милко Божков, а след него палката взимат Кирил Тодоров, Иван Цанов, отново Веселин Ненов, Тенчо Желев и от 2022г. Виктор Крумов.

Под ръководството на маестро Ненов в периода 1988 – 1998 г. нивото на оркестрантите от любителско се превръща в професионално. Той въвежда традиции, стил, създава огромен репертоар, поставя началото на концертите сред природата в Градската градина, на които се радваме и днес. Над 200 са музикалните заглавия в репертоара на оркестъра – маршове, хорà, инструментални пиеси, ритуална музика, евър грийни, джазови парчета, румби, тангa, валсове, оперни увертюри, полки… Неизменна част е от всички общоградски тържества, чествания и културни прояви. Желан гост е във всички селища на общината и региона, както и в знакови фестивали, годишни форуми с национално и международно значение.

С помощта на маестро Вили Казасян през 1992 г. към Духовия оркестър се създава и „Биг-бенд“ Стара Загора по подобие на Биг-бенда на Българското национално радио. С него се изпълняват поп и джаз парчета, но поради обективни причини преустановява дейността си.

През 2007 г.  на сцената на Стария театър заедно с Военен духов оркестър при Втора Тунджанска лека пехотна бригада и Държавна опера- Стара Загора интерпретират the best филмова музика. Звучат хитови произведения от филмите – „Имало едно време на Запад“ и „Добрият, лошият и злият“, „Монахинята“, „Джеймс Бонд“, „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“, „Властелинът на пръстените“, „Шрек“, „Хари Потър“, „Мисията Невъзможна“, и „Карибски пирати“ – един изключително иновативен за времето си проект.

През месец май 2020 г. оркестърът навърши 50 години. Юбилеят беше отпразнуван подобаващо, независимо от нетипичната обстановка, в която живеем, на 01.10.2020 г. с любезното участие на Габровския духов оркестър на площада пред Общината.

В момента Общинският духов оркестър се състои от 19 изпълнителя. Със своите солисти – певците Диана Димитрова, Динко Горанов, Радостина Желева, Валери Желев, Мариана Желязкова, Хилда Казасян, Диляна Донева оркестърът е реализирал многобройни концерти в страната и чужбина.

За своята активна творческа и концертна дейност е носител на множество национални и международни награди, както и на орден „Св.св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Росица Ранчева