На разговор на тема „Литература и спорт“ ви канат Иво Иванов, Камен Алипиев-Кедъра и Крис Клайв

На 11 юни 2024г. от 18:30 ч. Книжарница в Куфар и издателство ICU ви канят в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора на среща с Иво Иванов, Камен Алипиев-Кедъра и Крис Клийв в разговор на тема: „Литература и спорт“!

Входът е свободен, но поради големия интерес, моля регистрирайте се на следния линк: https://tickets.paysera.com/…/literatura-i-sport-gostuvat…

На 12 юни от 19:30 ч. същият формат ще се проведе и на Пловдив Стейдж Парк в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

„Литература и спорт“ е и основната тема на летните „Литературни срещи“ (14 – 15 юни 2024) в София, където Крис Клийв е специалният чуждестранен гост.

Темата на срещата очевидно е свързана с предстоящите Олимпийски игри в Париж. Но не само: ще говорим за цената на успеха, за спорта като бягство, за човешката страна в състезанието, за уязвимостта като сила и още. Можем да добавим думи като емпатия, амбиция, жертвоготовност, дисциплина…

А защо точно с тях тримата?

Иво Иванов, защото има удивителната способност да превръща текстовете за спорт в литература, а истинските истории на спортисти, които разказва, са наръчници по човечност.

Камен Алипиев-Кедъра, защото нима е възможно да говорим за спорт, ако на сцената не е човекът, отразил на живо цели 8 Олимпийски игри и множество световни първенства. Не на последно място: Кедъра е и спойващата връзка между четенето и професионалния спорт.

Крис Клийв, защото наскоро излезлият на български негов роман „Злато“ е писан по повод Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., а самият Крис, по време на написването на романа, дотолкова влиза в живота на героите си, че тренира с елитни колоездачи.

На живо на Крис Клийв ще превежда Елка Виденова.

За да се грижи за структурата на разговора, на сцената до тях ще бъде Невена Дишлиева-Кръстева. Тя е създала невидими нишки между гостите и всички те имат частица живот в книгите издавани от издателство ICU, чийто двигател е Невена.

Събитието „Литература и Спорт“ е първата среща от формата „От друга страна“ на „Книжарница в Куфар“. Той предвижда поредица от събития, в които чрез срещи с хора на изкуството и публични личности ще се опитваме да обговаряме важни теми, търсещи отговор на въпроса: „Как (да) живеем заедно?“. Форматът е интердисциплинарен – гравитира около литературата, визуалните и сценичните изкуства, без да се ограничава в рамките на страната, нито в рамките на конкретен жанр. Във всяка от срещите ще участват хора, между които има някакъв вид свързаност – тематична, човешка, по линия на нещата, в които са добри или друго.

За допълнителни въпроси и уговаряне на интервюта с участниците, моля свържете се с:

Райна Димитрова

тел. 0886352273

„Книжарница в Куфар“