Милена Желева официално откри „Цветовете на джаза“

От 10-ти до 16-ти юни 2024г. за 11-та година Стара Загора ще бие със сърцето на джаза. От две лета фестивалът се нарича „Цветовете на джаза“ защото включва цялата палитра на най-свободолюбивото музикално изкуство. Почитателите му знаят уникалното място за провеждането му – търговската улица на античния град Августа Траяна, която започва от моста и стига до бул. „Руски“ където е издигната сцената. Всичкото това огромно пространство е превърнато в аудиториум за многобройните посетители, включително и десетки деца, които на воля играят, но и чуват специалната любима музика на своите родители.

Благодарение на Община Стара Загора това огромно удоволствие на качествена музика, на релакс, на срещи по на бира с приятели, на нови познанства, входът за всички концерти и съпътстващи прояви е безплатен.

Палката за начало на любимия на старозагорци форум вдигна зам.кметът на Община Стара Загора Милена Желева:

Добър вечер, почитатели на хубавата музика! Днес откриваме първия ден на „Цветовете на джаза“, но тази година нищо не е както преди. Фестивалът ще продължи през цялата седмица със зашеметяваща програма, която дава възможност да се насладите и на Младата джаз сцена, с която искаме да популяризираме младите таланти на Стара Загора. На 15 и 16 юни отново ви каним тук, когато  Jazz FM радио се качват на сцената, за да покажат най-доброто от региона в сферата на джаза. Забавлявайте се, наслаждавайте се и бъдете с любимите си хора!“, пожела г-жа Желева.

С много висока летва се отприщи фестивалът: „Джаз в класиката“ – Концерт на Антони Дончев – пиано, старозагорката Мария Митева, Възпитаничка на НУМСИ „Христина Морфова“ – флейта, Митко Семов – ударни, Васил Хаджигрудев – контрабас – все големи музиканти, водещи личности в своето изкуство. (Във „Фестивални профили“ Снежана Маринова ги представя подробно). Мария посвети своето участие във феста и точно с тези забележителни музиканти на 50-годишнината на любимото музикално училище.

Изключително интересната програма включваше изпълнение на пет части от трите сюити на Клод Болинг, авторски произведения на Антони Дончев и аранжименти от парчета на Милчо Левиев. Тя разкри завидната техника и музициране на квартета.

Вторият концерт беше на Дани Белчева квартет
Дани Белчева – вокали, Милен Кукошаров – пиано, Михаил Иванов – контрабас, Димитър Семов – барабани.

Даниела (Дани) Белчева – певица, китаристка, автор на песни. Още като дете тя постъпва в Музикална школа „Добри Христов“, а по-късно в Хор на девойките и Женски камерен хор-Варна. През 2020г. След близо две десетилетия, като вокалистка на различни музикални формации у нас и в чужбина Даниела следва своето желание да трансформира личните си истории в музика и реализира дебютния си албум „Akustik Mii”, където тя е автор на музиката и на текста във всички заглавия.

За барабанист в продукцията е поканен Димитър Семов, който изиграва решаваща роля за по-нататъшния път на певицата. За първия концертен проект на Даниела са привлечени едни от утвърдените имена на джазовата сцена у нас – добре известният музикант, композитор и аранжор Милен Кокушаров-пиано и Михаил Иванов -контрабас.

В резултат на тази успешна колаборация през 2022 г. е реализиран вторият студиен албум „Silvеr button” . На концерта Дани представи и няколко песни от новия си трети албум „Naive”, който съдържа 9 произведения. Лайтмотивът е „Да си наивен е много важно, за да разбираш любовта“.

Музиката на Дани се отличава с финото вокално присъствие на авторката, мечтателно съзерцателните й текстове и джазово имповизационния дух на музикантите с нея.

Тази вечер -11 юни 2024г. джаз маратонът продължава от 20:00 ч. с концерт на Маги Джанаварова, Денис Попстоев – саксофон/ клавир, Евден Димитров – китара, Радо Казасов – барабани, Петър Йотов – китара.

След това ще гледаме и слушаме концерт на Джаз формация „SoulBmoll“
Момчил Косев – китара/вокал, Славина Калканджиева – вокал, Миглена Русева – вокал, Божана Спасова – вокал, Виктор Викторов – барабани, Емилио Мархолев – бас китара
Александър Васев – клавишни, Мартин Бодуров – тромпет, Владислав Мичев – тромбон
Росица Ранчева