Цветовете на джаза – джаз фест Стара Загора 2024

ФЕСТИВАЛНИ ПОРТРЕТИ 2024, събрани и представени от Снежана Маринова.
Помните ли репликите на чичо Петър (в ролята Георги Русев) от филма „Оркестър без име“: Гошооо… спри за малко бе, момче…. Абе, Гоше, ще оглушеем с това твое думкане бе. Здравето ми се взе. Айде, мани мене, ама кокошките престанаха да носят. При 20 кокошки – яйца от пазара купувам. Аз и на война съм бил, ама такова чудо… бомбардират, бомбардират, па спрат.
Дали някога е чул подобни думи и за себе си Митко Семов?! Е, дори и да не са ги казвали, все някой си ги е мислил! Барабанистът Димитър Семов е сред предпочитаните музиканти, включени в най-ярките джаз формации на българската сцена, и концертна, и клубна, и фестивална. Ще го видим и чуем (не за първи път) и в Стара Загора, на сцената на джаз феста „Цветовете на джаза“ в откриващия концерт на 10 юни 2024 г., понеделник, от 19:30 ч. на Античния форум „Августа Траяна“, заедно с маестро Антони Дончев – пиано, Мария Митева – флейта и Васил Хаджигрудев – контрабас. Но… не само… още и във втория концерт на Дани Белчева квартет участва. И още в закриващия фестивала концерт на Белослава, заедно с Живко Петров – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Младен Димитров – DJ Mr. Moon.
Е, така е, но едва ли ще ви се прииска да кажете спри за малко бе, момче! Пестелив с думите, раздаващ се на сцената е музикантът. Свирил е в най-ярките формации на родната сцена, със знакови за джаз и поп музиката инструменталисти и певци, със световноизвестни музиканти като Charles Papazoff, Тony Jones, Chico Freeman, Aнтони Дончев, Glenn Ferris, Franck McComb, Петър Славов, Mike Moreno, Васко Василев, George Garzone, Асен Дойкин, Теодосий Спасов, Mark Small, Живко Петров, Dean Bowman, Margriet Sjordsma, Милчо Левиев, Вики Алмазиду, Марио Станчев, Росен Захариев, Георги Дончев и други.
Роден е на 7 юни 1967 г. във Варна. Барабанист, перкусионист и композитор. Той е един от създателите на рок групата „Сънрайз“ (1992 – 1999), (и от 2009 г.). От 2000 до 2001 г. свири с група „Уикеда“. Участвал е като гост-музикант в албуми на „Сленг“ и Стефан Вълдобрев. Заедно с Живко Петров и Веселин Веселинов участва в джаз-формацията JP3 – „Живко Петров трио“ и в диска „По пътя“ и CHANGE THE WAY. Има издаден On a July Morning – 2009 (Сингъл)
Като гост-музикант участва в албумите: Soundtrack – 2001; Цялата любов – 2006; Герой – 2008; Океан – 2015. Свири през 2021 г. на концерта Четиримата пианисти (Иван Янъков, Георги Черкин, Живко Петров, Ангел Заберски) на „Аполония“ заедно с Борис Таслев – контрабас. Споделя в интервю пред Александра Мицева: В детската градина децата обикновено взимат все нещо да хлопат, аз имам снимки все с тъпана. Оттам родителите ми сигурно са ме усетили и ме записаха на пиано, когато бях на 6 години. Започнах солфеж и пиано и се прехвърлих на ударни в 4 клас в музикалното училище. Идеята ми никога не е била да бъда пианист. Имах една цел – да свиря на барабани. На въпроса ѝ в кой музикален стил се изразява най-пълноценно като музикант отговаря, че джазът му е най на сърце, но гледа да не се ограничава. За него най-важно е постоянството, търсенето, да се интересуваш, да си любопитен.