Цветовете на джаза – джаз фест Стара Загора

ФЕСТИВАЛНИ ПОРТРЕТИ 2024, събрани и представени от Снежана Маринова.
За мен музиката е всичко“ – с това мото започва интернет страницата на флейтистката Мария Митева – музикантка с утвърдена кариера, с много и заслужени награди, уважаван преподавател, неуморна в търсене на нови форми и формации в музиката. Въпреки че… като ученичка Мария се занимава активно и със спорт. И то със спортна стрелба! Постига отлични резултати, но… побеждава Музиката!
Ще чуем и видим флейтистката на сцената в Античния форум „Августа Траяна“ в откриващия концерт на джаз феста „Цветовете на джаза“, на 10 юни 2024 г., понеделник, от 19:30 ч. заедно с маестро Антони Дончев – пиано, Димитър Семов – ударни и Васил Хаджигрудев – контрабас.
Тя си е „наше момиче“! Независимо, че от години не живее в Стара Загора, и в България! Всяка година Мария се завръща в родния град, за да ни развълнува и зарадва с нови концерти, с нови албуми. Да ни представи свои талантливи колеги и съмишленици в реализацията на своите проекти. И традиционно изявите са с благотворителна цел – за града, за децата и за любимото училище!
Мария Митева е родена в Стара Загора. Дипломира се през 1990 г. с отличен успех в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ при Константин Стоянов и Йордан Вълчев. Взема уроци при проф. Георги Спасов и проф. Лидия Ошавкова. През 2000 г. получава магистърска диплома по концертна специалност флейта в Университета по музика във Виена, Австрия в класовете на проф. В. Трип, Барбара Гислер и Роберт Волф, а през 2003 г. магистърска диплома по специалност педагогика. Носител е на стипендия от федералното министерство на науката и културата на Австрия. С респект и уважение говори за основната си преподавателка – проф. Барбара Гислер. Участва в програмата за млади музиканти „Live music now” на Йехуди Менухин. Музикалната ѝ кариера е свързана с многобройни солови изпълнения, с участия в камерни концерти, и с престижни световни оркестри от Виена и Люксембург. През 2019 г. свири като солист с оркестъра на Държавна опера Стара Загора. Преподава в музикални училища в Австрия, а сега в Люксембург, където живее. Нейни ученици печелят международни конкурси във Виена и Люксембург. Организира и майсторски класове. От май 2005 г. създава дуо и трио с Олга Димитрова – китара и Мария Петрова – перкусии. От 2020 г. – дуо флейта и пиано с Евгения Радославова. От 2014 г. е съосновател и ръководител на ансамбъла с променлива геометрия ARS NOVA LUX, с който гостува и в Стара Загора. Най-новият ѝ проект, на който е основател и музикален директор е Фестивалът за музика и поезия „Бастет“ в град Царево. В него е „въвлечена“ и майка ѝ Мария Парашкевова, която чете стихове на поети от Царево и Стара Загора, сред които творби на брат си, поета Иван Парашкевов. През април 2022 г. представи в Стара Загора, в залата на библиотека „Захарий Княжески“ албума си „Ways“/“Пътища“. Следващият албум Golden Lights/„Златни светлини“ от 2023 г. е с музика от любим за Мария жанр – джаз. Десет произведения, специално написани за нея или аранжирани за този проект. Албум с творби на композитори от България и Люксембург – четирима от Люксембург и петима от България. От българска страна са Мирослав Данев, Милчо Левиев, Антони Дончев, Димитър Бодуров, Валери Костов, от люксембургска – Иван Боуманс, Борис Шмидт и Александер Мюленбах. Свързващото звено, освен Мария, е и Албена Врачанска-Петрович, пианист, композитор и преподавател. Тя също е от България, но живее и твори в Люксембург. През тази, юбилейна за любимото музикално училище в Стара Загора година (50 години от създаването), Мария Митева изнесе пред старозагорската публика специален концерт с пианистката Венета Янкова.
Дискове лични и с нейно участие: Ways, Golden lights, Dance et rêves. Jazz inspired Понеделник сутрин