Оперната певица Деси Стефанова:“Песните на Пучини са храна за душата“

През 2024 г. оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. Старозагорската опера се присъединява към световните събития, посветени на безсмъртното творчество на великия италиански композитор под мотото „100 години след Пучини”.

Като въведение в предстоящата пучиниева програма е камерният концерт със заглавието „От любов към Пучини” от цикъла „Музика без граници”. Сопраното Деси Стефанова и пианистката Деница Петрова ще представят на 11 юни от 19:00 часа на сцената на Старозагорската опера част от великолепното песенно творчество на Пучини, което е разпознаваемо в много от обичаните арии в неговите опери. Романтичната песенна вечер се допълва от поезията на Елена Мури.

Деси Стефанова е възпитаничка на Националната музикална академия. Солистка е на Държавна опера Стара Загора от 2004 г. Дебютът й е в „Царицата на нощта“ от „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Следват Джилда в „Риголето“ на Верди, Дулия в „Копринена стълба“, Мюзета „Бохеми“, Розина „Севилският бръснар“ на Росини. Няколко години е в Италия , където усъвършенства пеенето си и става ревностен последовател на старата италианска школа. След завръщането си на старозагорска сцена прави ролите на Виолета от „Травиата“ на Верди, Неда от „Палячи“ на Леонкавало, Чо-чо-сан от „Мадам Бътерфлай“ и др.

Госпожо Стефанова, с какво Ви плениха „Песните на Пучини“, за да ги представите на публиката в навечерието на Фестивал Пучини“?

Обожавам музиката на Джакомо Пучини. Песните му са малко познати. На бял свят излизат едва през 1987г. , когато ги публикува Майкъл Кей – един от най-големите изследователи на композитора.

Преди години ме поканиха да изпълня една от неговите песни „Salve Regina” – прослава на Светата Дева Мария. Това е религиозно ларго. Концертът беше в една катедрала в Италия със съпровод на орган. Песента е писана за глас и орган. Дотогава не знаех, че Пучини е писал и песни. Останах едновременно изненадана и очарована. Тогава се засили любопитството ми да се запозная и с другите му песни. Ето, че и това стана, след доста години.

Мисля, че не е голямо песенното творчество на маестрото?

Така е, не са много. С пианистката Деница Петрова подбрахме 9 песни. И двете ги почувствахме като внезапно завладяване. Деница е изключителен музикант. Работата ми с нея върху песните беше много приятна с извайване на детайлите, следвайки препоръките на Пучини.

Концертът ни е естествено надграждане на представянето на най- новата книга „Само по теб“ на Елена Мури – любовни стихове и картини, както и новият й албум с картини и размисли.

Събитието беше през декември месец миналата година, когато изпълних четири песни на Пучини. Предстоящият ни концерт е естествено продължение и разгръщане, като акцентът е върху песните на Пучини.

Онова, което най-много ме впечатли е, че всички песни имат продължение в оперите му. Например „Sole е аmore” – “Слънце и море“ е основа на квартета в трето действие на „Бохеми“. Пучини подарява тази песен на Франческо Пауло Тости – също много известен композитор, с обяснението, че това е началото на „Бохеми“ .

Вероятно всички песни на Пучини имат някаква история. Знаете ли за някоя подробности?

Порових се малко. Всички са писани или случайно или по поръчка. Например „Casa mia, casa mia” e по поръчка на списание “La casa”. Поръчали са му да напише ред-музика, кратка песничка. Писал я е с неохота, с неособено желание, но дори и там усещаме неговата типична хармония. За мене най-интересна беше историята на песента „Avanti, Urania !” Дълго време не можех да разбера за какво става въпрос, коя е тази Урания . Зная много добре италиански, но по текста не мога да разбера значението. После става ясно, че Урания е името на параход. Маркиз Ниши от Лука си купува нов шотландски параход , който кръщава Урания, на името на музата на астрономията и поръчва на Пучини да напише песен за парахода му. Веднага правим препратка към кораба на офицера Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“ . Финалът на арията на Чо-чо -сан, когато чака любимия си, е 1:1 …

Една от песните му „Luchelino” (“Птиченцето“) е написана по тъжен повод. Приятел на приятел на Пучини умира и не успява да види първородния си син. Всъщност това е една приспивна песен на детето.

Музиката на Джакомо е необятна вселена от емоционална дълбочина, наситена с любов. Песните му са един вид чернова на оперите му.

Лесно ли е да се изпълнят песните му?

Обожавам Пучини и в кариерата си съм пресъздала много негови героини – Мюзета, Мими, Чо-чо сан…Нямам абсолютно никакви вокални притеснения . Когато за първи път седнахме с Деница да работим, на прима виста ми се получаваха песните. Те наистина са бисерчета, предвестници на оперите.

Ако трябва с две думи да опиша Пучини това е любов и музика. От тук дойде и връзката ми с Елена Мури, защото същото важи и за нея – любов и музика на словото. Едно от нейните стихотворения е „Отворя ли, затворя ли очи/ все ти, все ти!“ Такава е песента на Пучини “A te” – (Колко те обичам).

Поканете читателите ни да дойдат на Вашия концерт?

Отделете си един час за красива музика, изпълнена с много любов и светлина. Песните на Пучини са храна за душата.

Концертът “От любов към Пучини“ предхожда фестивала „100 години след „ Пучини“ на Държавна опера Стара Загора. Той започва на 13 юни 2024г. със спектакъла „Бохеми“ и включва другите негови шедьоври „ Турандот“ -20 юни, „Тоска“ -27 юни, „Двамата свенливци“ 28 юни и „Мадам Бътерфлай“ 5 юли 2024г. Всички солисти са звездни певци и артисти. Знаете безупречните хор, оркестър и постановъчни екипи. Фестивалът е балсам за душата на почитателите на оперното изкуство.

Росица РАНЧЕВА