Алек Попов е носителят на Голямата награда „Христо Г. Данов“

Александър Секулов грабна приза за автор на българска художествена литература

На официална церемония в къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив в петък вечер бяха връчени Националните награди за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов”. Министърът на културата Найден Тодоров обяви лауреата на Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура – Алек Попов. Отличието министър Тодоров връчи посмъртно на дъщеря му Александра Попова.

Този, който получава тази награда, има страхотни романи. Един от тях е преведен на 16 езика, има дори филм с неговото име. Но всъщност той е автор основно на разкази. Неговите разкази са преведени на десетки езици. Има множество награди, макар че в историята не остават наградите, остава това, което сме написали. Той не е тук днес сред нас, но онова, което е написал, ще остане завинаги с нас! Наградата е за Алек Попов“, обърна се към гостите на церемонията министър Тодоров.

Той поясни, че номинациите са били 4, но е избрал да говори именно за тази една награда. Министър Тодоров каза още, че в зората на демокрацията едно от най-важните неща, които са се случили, е именно учредяването и изработването на статута на наградата „Христо Г. Данов“.

По регламент журито с председател д.н. Силва Хачерян, директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ (упълномощена от зам.-министъра на културата Виктор Стоянов) и състав: Пламен Панов, заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ в Община Пловдив; Достена Лаврен – представител на Община Пловдив; д-р Ивета Рашева – представител на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“; Анжела Димчева – представител на Съюза на българските писатели; Петър Станимиров – представител на Съюза на българските художници; Кристин Димитрова – представител на Сдружение „Български П.Е.Н. център“ и Мирела Иванова – представил на Сдружение „Български П.Е.Н. център“, заседава по-рано днес, непосредствено преди връчването на наградите.

В категория „Българско издателство“ журито отличи Университетското издателство „Свети Климент Охридски“.

Награда в категория „Автор на българска художествена литература“ бе присъдена на Александър Секулов за романа му „Корабът на сирените“ на Издателство „Хермес“.

Отличието „Христо Г. Данов“ за „Преводач на художествена литература“ спечели Стоян Гяуров за превода на „Световъртеж. Чувства“ от В. Г. Зебалд на Издателство „Колибри“.

В категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ бе отличен Тони Николов за книгата му „Има такава държава. Записки по българските кризи“ на Издателство „Хермес“.

Наградата за „Автор на издание за деца“ бе за Анита Тарасевич, за книгата „Жабки зелени“ на Издателство „Труд“, а в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ статуетката отиде при Кирил Златков, художник на книгата „Крадец на самота“ от Раймондо Варсано на Издателство „Книгомания“.

В категория „Представяне на българската книга“ бе отличен Софийски международен литературен фестивал – за успешното представяне на български и световни автори. Наградата връчи д.н. Силва Хачерян.

Христо Г. Данов“ за „Библиотечно дело“ получи Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ – град Разград.

На носителите на наградата бяха връчени диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом. Автор на малката пластика – „Бухал“ е Диана-Мария Райнова.

Сред официалните гости на церемонията бе кметът на Община Пловдив Костадин Димитров.

Водещ на церемонията бе доц. д-р Младен Влашки, литературен критик и преподавател по антична и западноевропейска литература, доктор на Пловдивския и Виенския университети. Музикалното оформление бе осигурено от Струнен квартет „Пловдив“ в състав: Стефан Хубенов (цигулка), Виктор Костов (цигулка), Христо Илиев (виола) и Йордан Вичев (виолончело) – млади пловдивски инструменталисти, вдъхновени да творят заедно.

Желанието на участниците в състава е този квартет да остане за дълго време и да послужи за основа на продължаването на една стара традиция, която дава възможност на пловдивската публика да се наслади на магията на камерната музика.

Събитието, част от 22-ото издание на Международния литературен фестивал „Пловдив чете“, се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура.

Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г. Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май –  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга.