„Неразказани истории по правите улици“ се завръща през уикендите в Стара Загора

Организаторите обещават нови и интересни теми през цялото лято

И тази година Туристическият информационен център (ТИЦ), с подкрепата на Община Стара Загора, подновява своите летни безплатни градски турове под мотото „Неразказани истории по правите улици“.

Първото издание за това лято е посветено на децата по повод завършването на учебната година и любимата ваканция, сподели за Долап.бг Маргарита Крумова – началник на отдел „Туризъм“ .- На любознателните ще бъде представена една от най-любимите теми до сега „Стара Загора и нейните талисмани“. Това е добре познатият детски тур. Обхваща различни точки в града, покрай които минаваме всеки ден без да ги забелязваме, но те имат своята история, послание и значение за всички: Фонтанът „Жабките“, Пикаещото момченце в парк „Пети октомври“, Часовникът за новородените бебета до Универсалния магазин, Надписът „Стара Загора“, Сърцето с катинарите…Финалът е пред „Пеещият часовник с куклите“ пред Кукления театър.

Поканени са деца на възраст 7 -– 14 години на 15 юни 2024г. от 10:00 часа пред ТИЦ (бул. „Руски“ No 27). (Необходимо е предварително записване на място или на тел. 042/627 098)”

Неразказаните истории по правите улици“ започнаха да се „разказват“ през лятото на 2021г. Първият маршрут беше на тема „Старите сгради разказват“; „Часовниците на Стара Загора“, „Поетите на Стара Загора“; „Невидимата Августа Траяна“ и „От Августа Траяна до Боруй“ – на Регионален исторически музей; „Боевете за Стара Загора“ на края на месец юли (и тази година отново ще се проведе), за „Парковете на Стара Загора“; „Скритите символи на Стара Загора“…

Две очарователни дами от ТИЦ са гидовете – Ива Духтева и Илина Илиева, а от РИМ – археологът Мария Камишева и Петьо Мирчев.

Групите винаги са препълнени. Разходките стават с предварително записване – на място в ТИЦ или по Интернет. За всички присъстващи има слушалки (устройства) за безпроблемно слушане.

Туровете вероятно ще продължат до края на месец септември. Ако времето е хубаво- и до октомври. Освен познатите интересни теми, за това лято има и две нови – едната е за известните старозагорски фамилии , а втората е посветена изцяло на Аязмото – парк „Митрополит Методий Кусев““- каза г-жа Маркарита Крумова.

Росица Ранчева