Живко Тодоров: И работата на комплекс „Марица-изток“, и заплатите са гарантирани в момента

След като богата и зелена Германия дотира своите дружества с обезщетения за по-ранното затваряне, ние трябва да се борим да сме равноправни, категоричен е кметът

Работата на минно-енергийния комплекс „Марица-изток“ в момента е гарантирана, хората ще могат да си получават нормално заплатите, заяви  вечерта на 5 юни 2024г.  в Раднево градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров. Заедно със свои колеги кметове от региона той участва в среща със служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и с представители на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Нотификацията от Европейската комисия за допустима държавна помощ по повод приетите от парламента 250 млн. лева годишно за рекултивация на мините в продължение на 4 години все още се изчаква, каза министърът. Той обаче е оптимист заради проведени конструктивни разговори с Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕК. Владимир Малинов увери, че миньори и енергетици няма да останат без заплати при евентуално забавяне на решението – те ще бъдат гарантирани с кредит от БЕХ за 100 млн. лева и с още 50 млн. лева от търговска банка. А за ТЕЦ „Марица-изток 2“ са гарантирани количества от 300 мегавата в микса за еленергия за бита. А това води до съответния договор за изкупуване на въглища от мините, поясни министър Малинов.

„На практика буквално допреди месец работещите в комплекса бяха застрашени от масови съкращения – нещо, което сега няма да се случи и е хубаво, че министърът дойде да го гарантира“, изтъкна Живко Тодоров. „Защото в мините ще влязат 250 млн. лева през всяка година в рамките на следващите 4, хората ще бъдат ангажирани с рекултивация и ще получават заплатите си, тъй като над 60% от тази сума ще се разходват за заплати, осигуровки и социални придобивки“, отбеляза кметът на Стара Загора.

Той вече е оптимист, защото най-после разговорите са започнали да се водят отдолу-нагоре и да се отчита мнението на синдикатите и работещите в комплекса „Марица-изток“. „Другото положително е, че на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е гарантирано да работи до 1 юли през следващата година. Разбира се, през тази 1 година трябва да се мисли какво да се прави! Трябва да докажем пред Европейската комисия, че предприемаме мерки на общия фон да имаме по-малко количество кафява енергия, затова се говори за проектите за фотоволтаици, с които двете дружества да кандидатстват“, информира още Живко Тодоров. „В момента тръгва Програмата за развитие на регионите. Знаете, че и синдикатите, и местната власт участваме в подкомитета. И с тези проекти, които двете дружества ще разработят, ще си поставят фотоволтаици, тъй като 3 млн. лева на месец е консумацията на електроенергия от „Мини Марица-изток“. Инсталират ли се фотоволтаици, тези 3 млн. лева може да се спестят. И това ще стане с европейски пари. Българските данъкоплатци няма да ги дават, няма да излизат от бюджета тези средства“, каза още Живко Тодоров.

„През следващата 1 година и двете дружества трябва много да работят, за да докажат и пред ЕК, че предприемаме всички необходими действия да намалим въглеродния отпечатък“, добави кметът. Той коментира скорошното си посещение в Германия, за да почерпи опит. Там са приели специални закони за Зеления преход, закон за ранно пенсиониране на миньори и за обезщетения. „Само към компанията RWE ще има 2 млрд. и 800 млн. евро, платени от държавата по споразумение между държавата и частното дружество. Обезщетяват ги затова, че ще затворят по-рано, държавата отделя и 15 млрд. евро допълнително, които да бъдат вложени в регионите по различни проекти. И там е абсолютно нормално държавата да подпомага този сектор – защото тяхната дейност спира не поради търговски, а поради политически решения, така ни казаха те“, разказа пред медиите Живко Тодоров.

„И ние като държава трябва да се борим да бъдем равноправни, защото не може германците да са по-европейци от нас, а ние да сме по-малко и те да имат право да дотират своите дружества и да им дават обезщетения, а пък ние да се чудим как в момента да оправдаем искането си пред ЕК. Затова казах, че държавата не си е мръднала пръста през последните години, защото тук на практика искаха да приключат целия комплекс без с нито 1 стотинка да се помогне на тези хора. Дори в Германия, които са най-зелени и богати, не постъпват така!“, отсече в заключение Живко Тодоров.

Нина Цанева