Ели Скорчева с награда за женска роля и „Уроците на Блага“ – филм на публиката на „Златната липа“

Голямата Награда на  Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“получава филмът „Светеца гражданин”

2023, Грузия, 100 минути, игрален, драма

Режисьор: Тинатин Каджришвили

Сценарий: Баса Джаникашвили, Тинатин Каджришвили

Оператор: Крум Родригез

В ролите: Леван Берикашвили, Джордж Баблуани, Мари Кития, Темико Чичинадзе, Гиа Бурджанадзе

Продуцент: Тинатин Каджришвили, Лаша Халваши

Миньорите в малкото градче откриват, че преди векове разпнатият светец се е върнал към живота и живее сред тях. Малко след като празнуват присъствието му, те губят надежда и осъзнават, че обикновеният човек не може да ги предпази от нещастията. Безнадеждна и уплашена тълпата отново разпъва светеца, вярвайки, че той ще има повече сили разпънат на кръста.

Наградата за режисура е за Вивиан Гофе за филма „Стиснати юмруци”.

023, Белгия, 86 минути, игрален, драма

Режисьор: Вивиан Гофе

Сценарист: Вивиан Гофе

Оператор: Жан Ван Кейли

В ролите: Янис Фриш, Люси Дебей, Вим Уилаерт,  Мила де Мол, Лаурент Капелуто, Пауло Шмит

Продуцент: Стефан Лйоест

Копродуцент: Ян Деклерк

Люсиен, единадесет годишно момче, живее с майка си Сесил и по-големият си брат в село в Ардените. Той е потайно момче, което избягва контакта с хората. Когато баба му умира, на баща му му е разрешено да присъства на погребението. Виждайки баща си да скърби, окован с белезници и заобиколен от впечатляващо полицейско присъствие, наранява Люсиен. Противно на съвета на семейството си, Люсиен решава да види баща си отново с риск да изгуби всичко…

Ели Скорчева е с награда за женска роля във филма „Уроците на Блага”.

Наградата за мъжка роля е за Янис Фриш във филма „Стиснати юмруци”,Белгия .

За първи път публиката определи своя любим филм и това е „Уроците на Блага”.

Наградата на Българския съюз на филмовите дейци е за „Изгубената държава”.

Сърбия/Франция/Люксембург/Хърватия, 98 минути, игрален, драма

Режисьор: Владимир Перишич

Сценарий: Владимир Перишич, Алис Уинакър

Оператор: Сара Блум, Луис Боткай, Матю Гиомбини

В ролите: Йован Гинич, Ясна Дуричич, Борис Исакович, Душко Валентич

Продуцент: Омар Ел кади, Владимир Перишич, Ивана Микович

Сърбия, 1996 г. по време на студентските демонстрации срещу режима на Милошевич, 15-годишният Стефан трябва да премине през най-тежката революция от всички. Той трябва да се изправи срещу любимата си майка, говорител и съучастник на корумпираното правителство, срещу което неговите приятели се надигат.

Отличените бяха обявени преди минути на пресконференция във фоайето на Държавна опера-Стара Загора от председателя на журито на фестивала Геновева Димитрова. „Работихме славно и забавно. В дните на фестивала наистина усетихме аромата на хубаво кино” – каза тя.

Директорът на Международен кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ Магдалена Ралчева изрази своята специална благодарност за подкрепата и комфорта за протичане на фестивала на Община Стара Загора и Държавна опера-Стара Загора. „Имахме наситена програма. Залите бяха препълнени. Имахме и обратна връзка от срещите на творческите състави с публиката, особено след българските филми. Висока бе посещаемостта и на съпътстващите събития, което много ни радва” – каза Магдалена Ралчева.

Довечера в 18 часа в залата на Държавна опера-Стара Загора започва церемонията по награждаването на отличените във Фестивала, след което ще има още 5 прожекции в трите зали, в които премина филмовият форум.

От екипа на Долап.бг поднасяме специалната си благодарност към Магдалена Ралчева за отличния избор на заглавия и огромната придобивка за града ни – този уникален Филмов фестивал в най-красивото, липово време в Стара Загора!