Всички старозагорски училища се могат безплатно да ползват обучителните програми в платформа „Буки.bg” през новата учебна година

На 5 юни 2024г. Споразумение за сътрудничество подписаха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и Петър Шарков изпълнителен директор на „Училищна Телерик Академия“. Документът съдържа нова образователна инициатива в сътрудничество с IT- сектора.

„Искам да започна срещата с благодарност към г-н Шарков затова, че ще подпишем договор между Община Стара Загора и „Училищна Телерик Академия“, с който обхващаме всички училища на територията на общината, каза градоначалникът.- Това става за първи път и наистина е огромна подкрепа за Общината и огромен успех. По този начин всички ученици ще могат да придобият дигитални умения. В днешния свят, който се развива имено в тази посока, това дава огромна перспектива за младите хора, които се обучават в нашия град, да се реализират после успешно на пазара на труда“.

Община Стара Загора е един от първите ни партньори, който ни се довери и отвори вратите така че да осигурим качествено обучение на максимално много ученици, като предоставим готови програми на всички училища на територията на Общината, каза Петър Шарков.- С такъв визионерски екип като Вашия, вярвам, че успехите предстоят. Благодарни сме, както на Община Стара Загора, така и на Site Ground, да осигурим подкрепата, напълно безплатно, всички училища да използват програмите ни през следващата учебна година.

В училищата ще имат възможност да избират от 15 програми, които да внедрят в своята програма като извънкласни занимания или в редовната учебна програма. По този начин можем да достигнем до много повече ученици. Да изградим важни ключови умения, с които те да са по-подготвени за утрешния ден. Вярваме, че по този начин те ще се реализират изключително успешно и най-важното за всички е, да останат в България и да ни подкрепят“.

Създадените програми в момента покриват възрастовите групи от трети до дванадесети клас, като амбицията през следващите години е да се създадат програми и за най-малките. За различните възрастови групи има различни програми. Едни от тях са допълващи традиционната система – програмите по компютърно моделиране и информационни технологии. Ролята на Училище Телерик е да се създадат допълнителни практически задачи и упражнения, които преподавателите могат да използват, за да допълнят учебния материал и да помогнат на децата да изградят ключови умения с това, което учат по даден предмет.

Има програми, свързани с изграждане на дигитални умения. За 5-7 клас една от програмите е киберсигурност. Там се акцентува върху теми, свързани с безопасен интернет, авторски права, дигитален отпечатък, кибертормоз – все важни теми, на които е хубаво да се обръща внимание отрано. Има програма относно разработка на компютърни игри, създаване на уебсайтове, изключително практични програми, които позволяват на децата да видят резултата веднага след всяко занятие. Засягат се теми, свързани със зелените технологии. Програмата се нарича „Устойчив свят“ и е предназначена за 5-7 клас.

За големите ученици има интересна програма „Ускорено учене“. Свързана е с уменията да учат по-бързо и ефективно, да се справят лесно с всички изпити и матури, които им предстоят. Тя позволява на учениците да подобрят начина си на учене, скоростта на четене, паметта и креативността между 3 и 5 пъти в рамките на една учебна година. Тя има много силен ефект върху тяхното продължаващо обучение.

Програмите отговарят на интересите и нуждите на децата. Те са актуални и изпреварващи в съвременния свят, в който живеем.

Според г-н Шарков над 300 училища в страната имат интерес да използват платформата на готовите програми, което ще допринесе поне 10 000 ученици да се обучават и обогатяват с интересни и актуални теми.

Миналата година с Академия Телерик бяха внедрени платформите в 8 училища на Стара Загора, обясни Надежда Чакърова, зам.кмет по образование.- Имаме обратна връзка, че се радват на голям интерес.

Един час след пресконференцията сме поканили директорите на всички училища, както и всички преподаватели, които водят информационни технологии да се запознаят с платформата БУКИ.bg . Убедени сме, че в началото ще обхванем около 3000 деца. Това ще има много траен отпечатък в развитието им. Община Стара Загора е длъжна да осигури добрата основа за дигитални умения и ключови познания в тази посока и да бъдат успешни в тази област. Това е бъдещето. Фактът, че Общината обхваща всички общински и държавни училища говори, че е адекватна на динамиката на времето“.

Живко Тодоров сподели, че преди седмица е бил на обмяна на опит в Германия, където също се провежда „Зелен преход“, както и в Старозагорска област. Там, много отдавна са започнали да работят в няколко направления. Първото е да се погрижат за хора, които са засегнати директно и работят в самия сектор. От друга страна обаче, се мисли и за бъдещето, как да се помогне на младите хора, които трябва да останат в съответния регион. Там залагат изключително много на дигиталните умения, на инвестициите в тази посока. Дори от Майкрософт започват да реализират инвестиции за над 3 милиарда евро, с няколко стотин работни места, които ще бъдат високоплатени и за висококвалифицирани кадри.

Г-н Тодоров отново благодари на „Училищна Телерик Академия“, която подпомага по-успешно да се осъществи трансформацията за Зеления преход, създавайки перспектива на младите хора, които да могат да се реализират на територията на региона.

Росица Ранчева